Dermadvance

Πεντικιούρ-Μανικιούρ: Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν;

Manicurist doing gel nail design for client, close up

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι γυναίκες και άνδρες που περιποιούνται τα νύχια τους, τόσο όταν τα φροντίζουν μόνοι στο σπίτι όσο και όταν απευθύνονται σε επαγγελματίες. Η απόκτηση αισθητικά όμορφων νυχιών, που επιδιώκεται ιδιαίτερα κατά τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να κρύβει κινδύνους, πέραν από τη γνωστή ονυχομυκητίαση. 

Η ολοένα αναπτυσσόμενη βιομηχανία της ομορφιάς νυχιών, ευκόλως παρατηρούμενη και από τον αριθμό των νέων χώρων περιποίησης χεριών-ποδιών, έχει αυξήσει και τον αριθμό των ατόμων με προβλήματα που προκαλούνται από την κακή εφαρμογή των πρακτικών φροντίδας και από τα προϊόντα που εφαρμόζονται σε αυτά.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στους δερματολόγους για προβλήματα που προκύπτουν στα νύχια, όπως μυκητιάσεις, ονυχοδυστροφίες, παρονυχίες, λοιμώξεις και ονυχολύσεις. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την παγκόσμια άνοδο των περιστατικών καρκίνου σε αυτά.

Το μεγάλο ποσοστό που αφήνεται πια στα χέρια των επαγγελματιών περιποίησης νυχιών, συχνά αγνοεί τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν και εμπιστεύεται ανεπιφύλακτα τις γνώσεις και τα προϊόντα τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους και σε κάθε ύποπτη αλλαγή των νυχιών και πέριξ αυτών ιστών να ζητούν τη γνώμη δερματολόγου», σημειώνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η πλειονότητα, βεβαίως, των επαγγελματικών χώρων τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες απολύμανσης των χώρων και των εργαλείων, περιλαμβανομένων των λεκανών-ποδόλουτρων. Οι προσφέροντες δε επαγγελματικό πεντικιούρ-μανικιούρ έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα. 

Εξάλλου, τα προβλήματα στα νύχια δεν προκύπτουν μόνο σε όσους απευθύνονται σε ινστιτούτα περιποίησής τους, αλλά ακόμα και στους ανθρώπους που φροντίζουν οι ίδιοι την υγεία και αισθητική τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτά δεν αφορούν μολύνσεις.

Από τις πιο συχνές λοιμώξεις που προκύπτουν σε άτομα που απευθύνονται σε επαγγελματίες είναι η παρωνυχία. Τα πιο συχνά παθογόνα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, που μπαίνουν στον οργανισμό από τραυματισμένα σημεία του δέρματος που περιβάλλουν τα νύχια, είτε λόγω υπερβολικού κοψίματος, είτε λόγω δαγκώματος με τα δόντια είτε λόγω είσφρυσής τους.

Από μολυσμένα εργαλεία μπορεί να μεταδοθεί και η ψευδομονάδα η αεριογόνος. Αυτό το μικρόβιο εισχωρούν κάτω από τα νύχια και λίγο καιρό μετά αυτά παίρνουν μια πράσινη απόχρωση.

Οι μύκητες των νυχιών αφορούν το ήμισυ των προβλημάτων που προκύπτουν. “Ένοχοι” είναι δερματόφυτα και ζυμομύκητες, οι οποίοι μπαίνουν στα νύχια με τον ίδιο τρόπο που εισέρχονται και τα βακτήρια: από σημεία που υπάρχουν κοψίματα ή τραυματισμοί. Μπορούν δε να μεταδοθούν όχι μόνο από μη επαρκώς απολυμασμένα εργαλεία, αλλά και από βερνίκια.

Τα βερνίκια (τόσο εκείνα που περιέχουν χρώμα όσο και εκείνα που χρησιμοποιούνται για σκλήρυνση των νυχιών) πέρα από εστία μόλυνσης είναι αιτία αποδυνάμωσης των νυχιών, αλλά και αλλεργικής ή ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής. 

Επικίνδυνα είναι και τα ακρυλικά τεχνητά νύχια, αφού για να τοποθετηθούν πρέπει προηγουμένως να έχουν λιμαριστεί τα φυσικά και για να αφαιρεθούν πρέπει ή να λιμαριστούν ή να μουλιάσουν σε ασετόν. Όμως, αυτή η διαδικασία καθιστά τα νύχια πιο εύθραυστα. Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η ονυχόλυση και ο λόγος είναι η κόλλα που σταθεροποιεί το τεχνητό νύχι πάνω στο φυσικό, η οποία είναι πολύ δυνατή.

Μια άλλη τεχνική που είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τη διατήρηση του χρώματος είναι η χρήση gel. Αυτά όμως περιέχουν ουσίες που για να σταθεροποιηθούν χρειάζονται υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να αδυνατίσει τα νύχια, να προκαλέσει εκζεματώδη δερματίτιδα, ονυχόλυση, ακόμα και καρκίνο.

«Οι περισσότερες παθήσεις των νυχιών αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, όχι όμως στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Σε αυτούς η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα και επίπονη. Ο δε κίνδυνος ακρωτηριασμού υπαρκτός, όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει το παθογόνο», προειδοποιεί ο κ. Στάμου.

«Για να μη σπάνε εύκολα τα νύχια χρειάζονται ενυδάτωση και προστασία από κάθε ουσία που τα αποδυναμώνει. Εάν μολυνθούν από βακτήρια, ο ασθενής χρειάζεται αντιβίωση και σε ορισμένες περιπτώσεις διάνοιξη και καθαρισμό του πύου. Για την ονυχομυκηκτίαση η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και το είδος του μύκητα που έχει προσβάλλει το ή τα νύχια. Υπάρχουν φάρμακα που τοποθετούνται πάνω αυτά ή που λαμβάνονται σε μορφή χαπιού. Συνδυαστικά συστήνεται η θεραπεία με λέιζερ, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλής. Αναλόγως της έκτασης του προβλήματος μπορεί να συστηθεί επίσης ως αποκλειστική θεραπεία ή σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία.

Κάθε διαφοροποίηση από τα χαρακτηριστικά ενός υγιούς νυχιού θα πρέπει να ωθεί τον πάσχοντα να ζητήσει τη γνώμη δερματολόγου. Επείγουσας διάγνωσης χρήζουν τα νύχια που φέρουν σκούρα γραμμή κατά μήκος τους ή σκούρο εξόγκωμα», επισημαίνει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Συμβουλές για υγιή νύχια

Για να διατηρηθούν τα νύχια υγιή, δηλαδή να είναι λεία, χωρίς ραβδώσεις, σπασίματα, ξεφλουδίσματα, θα πρέπει να ακολουθούνται οι εξής κανόνες:

 

 

Exit mobile version