Dermadvance

Ποιες οι επιπτώσεις της ζάχαρης στο δέρμα;

female enjoying taste of yogurt, isolated on white, close up

Επιβλαβής για τον οργανισμό είναι η προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή και το δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι αυτό το φυσικά γλυκό συστατικό γίνεται αιτία επιδείνωσης παθήσεων του δέρματος αλλά και επίσπευσης της γήρανσής του. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπορεί να δουν τα συμπτώματα της ακμής, του εκζέματος, αλλά και άλλων δερματοπαθειών να χειροτερεύουν και στο δέρμα τους να σχηματίζονται ρυτίδες λόγω της διάσπασης του κολλαγόνου και της ελαστίνης που προκαλεί.

«Οι άνθρωποι που έχουν καθαρό πρόσωπο, χωρίς σημάδια γήρανσης χωρίς σπυράκια, ερυθρότητες, ουλές και φολίδες τα οποία είναι χαρακτηριστικά της ακμής και του εκζέματος, δείχνουν νεότεροι και υγιέστεροι. Γι’ αυτό και επιδιώκεται με κάθε τρόπο η απόκτησή του από πολύ μικρές ηλικίες, αφού το όμορφο, λαμπερό, αψεγάδιαστο δέρμα του προσώπου είναι θελκτικό και παράγοντας προσωπικών, επαγγελματικών και κοινωνικών επιτυχιών.

Η ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει όλες αυτές τις προσπάθειες σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Το θετικό, όμως, είναι ότι με τη διακοπή πρόσληψής της οι βλάβες που έχει προκαλέσει υποχωρούν», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Για την επιδείνωση της εμφάνισής του έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι οι επιλογές μας είναι καθοριστικές. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο ήλιος και η αφυδάτωση είναι από τους κυριότερους.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι διατροφικές επιλογές, αφού οι ανθυγιεινές τροφές έχουν ενοχοποιηθεί από πολλές μελέτες. Και η ζάχαρη δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

«Τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια η ζάχαρη βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινής μας διατροφής, παρά τις συστάσεις των μεγαλύτερων επιστημονικών φορέων στον κόσμο για περιορισμό της κατανάλωσής της. Και όταν λέμε κατανάλωση δεν εννοούμε μόνο το πόσα κουταλάκια ζάχαρη βάζουμε στον καφέ μας, αλλά το σύνολο της ποσότητας που κρυφά ή φανερά βρίσκεται στα ροφήματα, γιαούρτια, αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα τρόφιμα, κ.α.

 

Η φλεγμονή που προκαλεί γίνεται αιτία διάσπασης του κολλαγόνου και της ελαστίνης και εμφάνισης ρυτίδων, κηλίδων και άλλων δερματικών βλαβών, αλλά και επιδείνωσης υφιστάμενων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ακμή και η ροδόχρους ακμή.

Όσον αφορά στην ακμή, απόδειξη της επικινδυνότητας της ζάχαρης αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια κινεζική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές οι οποίοι έπιναν ενεργειακά ποτά καθημερινά. Τα ευρήματά της έδειξαν ότι κινδύνευαν να εκδηλώσουν συμπτώματα ακμής περισσότερο από άλλους φοιτητές που δεν είχαν αυτή τη συνήθεια. Ενδεχομένως γι’ αυτό να ευθύνεται η ζάχαρη που περιέχεται στα εν λόγω ποτά, η ποσότητα της οποίας είναι υψηλή. Και αυτό διότι πυροδοτεί την υπερπαραγωγή σμήγματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη φραγή των πόρων και τη δημιουργία σπυριών (ανοιχτών ή κλειστών φαγεσώρων, βλατίδων κ.λπ.)

 

Η αναστροφή των επιπτώσεων της ζάχαρης έχει επιβεβαιωθεί από μια άλλη μελέτη, η οποία έδειξε ότι ο περιορισμός της από τη διατροφή μπορεί να μειώσει τους ινσουλινόμορφους αυξητικούς παράγοντες που μπορεί να συμμετέχουν στην εμφάνιση και επιδείνωση της ακμής.

 

«Υπάρχουν ορισμένες απλές, καθημερινές πρακτικές που μπορούν να επαναφέρουν το δέρμα, χωρίς κόπο», τονίζει ο δρ Στάμου και συμβουλεύει:

  1. Εξαιρέστε από το διατροφολόγιό σας όλες τις τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Διότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν μετατρέπονται ταχύτερα σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα τη μόνιμη αίσθηση πείνας και επιθυμίας για φαγητό.
  2. Πίνετε ροφήματα χωρίς ζάχαρη – Προτιμήστε φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων αντί για αναψυκτικά. Προσοχή όμως στις ποσότητες, καθώς και αυτοί περιέχουν σάκχαρα. Υγιεινότερη επιλογή είναι εκείνοι που περιέχουν και τις ίνες του φρούτου.
  3. Μην παραλείπετε γεύματα. Τα πολλά, μικρά, υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα δημιουργούν κορεσμό και περιορίζουν τα τσιμπολογήματα μεταξύ των γευμάτων, τα οποία είναι συνήθως γλυκά και σοκολάτες.
  4. Πριν αγοράσετε οτιδήποτε διαβάστε πόση ζάχαρη περιέχει.

«Στη χώρα μας παραδοσιακά γιορτάζουμε κάθε χαρμόσυνο γεγονός, χριστιανική και ονομαστική εορτή, γενέθλια, επετείους, ακόμα και απλά σαββατοκύριακα κάνοντας καταχρήσεις στο φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα. Κοιμόμαστε επίσης λιγότερο. Όλα αυτά βλάπτουν το δέρμα και η επαναφορά του δεν γίνεται αμέσως μετά τον περιορισμό τους. Ενδεχομένως να απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να επανέλθει το δέρμα, να εξαφανιστούν οι ρυτίδες και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα των δερματοπαθειών.

Έχουμε πια στη διάθεσή μας μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων αλλά και μηχανημάτων που δύνανται να προσφέρουν ξανά ένα αψεγάδιαστο δέρμα, χωρίς να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ή πολύς χρόνος», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Exit mobile version