Dermadvance

Μακιγιάζ: Αυτοπεποίθηση χωρίς… “παρενέργειες”

Beauty portrait of lovely pleased young woman smiles happily holds cosmetic brushes for applying makeup wears headband and casual t shirt looks directly at camera isolated over brown background

Θετικές αλλά και αρνητικές επιδράσεις έχει η εφαρμογή προϊόντων μακιγιάζ στο δέρμα. Στις πρώτες συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, η οποία ενισχύει αμέσως την αυτοπεποίθηση. Οι γυναίκες δοκιμάζουν ανά περιόδους διαφορετικά στυλ για να συμβαδίζουν με τις επιταγές της μόδας, για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους αλλά και για να εκφράσουν την προσωπικότητά τους και έμμεσα τις διαθέσεις τους.

Όσες αγαπούν να τονίζουν τα όμορφα χαρακτηριστικά τους και να κρύβουν τεχνηέντως τα αδύναμα λαμβάνουν, επίσης, ευρύτερη κοινωνική αποδοχή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μακιγιαρισμένες γυναίκες χαίρουν μεγαλύτερης προσοχής και οι άλλοι σχηματίζουν καλύτερη γνώμη ως προς τις ικανότητές τους.

Ενίοτε, όμως, εμφανίζονται προβλήματα στο δέρμα, εξαιτίας της κακής ποιότητάς τους, της λανθασμένης εφαρμογής και ανεπαρκούς αφαίρεσής τους, με συνέπεια την ανάγκη εφαρμογής θεραπειών για την αντιμετώπισή τους.

«Οι πωλήσεις των προϊόντων μακιγιάζ έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς τουλάχιστον 9 στις 10 γυναίκες τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο σε ενήλικες, αλλά έχει επεκταθεί και στις έφηβες, ακόμα και σε μικρότερα κορίτσια. Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δοκιμές για τον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων έχει γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών προβλημάτων στο πρόσωπο συχνότερα από ότι παλαιότερα», επισημαίνει ο  Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Γενεσιουργός αιτία είναι ορισμένα συστατικά τους, που σε ορισμένα δέρματα προκαλούν αντιδράσεις. Και φυσικά δεν ενοχοποιούνται μόνο προϊόντα μακιγιάζ, αλλά και καθαρισμού και περιποίησης δέρματος, αρώματα και αποσμητικά, όπως επίσης σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες μαλλιών, οδοντόκρεμες κ.ά», συμπληρώνει.

Στις δερματοπάθειες εξαιτίας αυτών περιλαμβάνεται η αλλεργική δερματίτιδα και η ακμή. Ορισμένα είναι πιθανόν να ξηράνουν την επιδερμίδα και να της προκαλέσουν λεπτές γραμμές και ρυτίδες. 

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, αυτές τις επιπτώσεις και τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας. 

Όταν το μακιγιάζ παραμένει συστηματικά για πολλές ώρες στο δέρμα και δεν απομακρύνεται εντελώς κάθε βράδυ με τα σωστά προϊόντα ντεμακιγιάζ υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ακμής. Η αιτία είναι ότι ο ανεπαρκής καθαρισμός και παραμονή των ρύπων και των προϊόντων στην επιδερμίδα μπλοκάρουν τους πόρους. 

Αλλά ακόμα κι αν ακολουθούνται όλοι οι κανόνες καθαρισμού, η εμφάνιση σπυριών και στιγμάτων μπορεί να οφείλεται στη σύσταση των προϊόντων μακιγιάζ, αφού δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος. 

Η επιλογή των ενδεδειγμένων για την επιδερμίδα κάθε γυναίκας, η σχολαστική αφαίρεσή τους με την επιστροφή στο σπίτι και ο τακτικός καθαρισμός των εργαλείων εφαρμογής τους είναι τρόποι για την αποφυγή της εμφάνισης ή πυροδότησης της ακμής. 

Θεραπευτικά υπάρχουν πολλές επιλογές, που όμως απαιτούν υπομονή. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι τοπικές και οι από του στόματος φαρμακευτικές αγωγές και η φωτοθεραπεία. Η τελευταία λειτουργεί με πολλούς τρόπους: με τη ρύθμιση της έκκρισης σμήγματος, την καταπολέμηση μικροβίων, την καταπράϋνση της φλεγμονής, και συμπληρωματικά με την προαγωγή της έκκρισης ελαστίνης και κολλαγόνου, ουσίες που προλαμβάνουν την ξηρότητα και αφυδάτωση του δέρματος και κατ’ επέκταση την πρόωρη γήρανση.

Η παρουσία ορισμένων ουσιών κυρίως στα καθαριστικά και τα προϊόντα μακιγιάζ έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση δερματοπαθειών, συχνότερα στο πρόσωπο και τον λαιμό. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι η πιο ευαίσθητη στην παραμονή αυτών των προϊόντων, όπως και η επαφή με βρώμικα σφουγγάρια, πινέλα, ψαλίδια βλεφαρίδων. Αλλεργίες μπορεί να προκληθούν επίσης από σαμπουάν και μαλακτικές κρέμες μαλλιών, τόσο στο τριχωτό του κεφαλιού όσο και στο δέρμα γύρω από αυτό (γραμμή τριχωτού και λαιμός).

Ο αριθμός των γυναικών που έχουν εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ξεπερνά τις 9 στις 10, το 40% περίπου των οποίων είναι κάτω των 30 ετών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι κρέμες προσώπου, οι πούδρες και τα σαπούνια είναι κατά σειρά τα πιο συχνά αλλεργιογόνα. Σημαντικό ποσοστό αυτών είχε ιστορικό ατοπίας.

Για την αποφυγή εμφάνισης δερματίτιδας εξ επαφής, οι χρήστριες καλό είναι να αγοράζουν προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ που είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός τους, να αποφεύγουν όσα περιέχουν ουσίες που είναι γνωστές για την πρόκληση αντιδράσεων, όπως parabens, απελευθερωτές φορμαλδεΰδης και ισοθειαζολινόνες, και να επιλέγουν όσα έχουν λιγότερες χημικές ουσίες, όπως SLES και υδροξυοξέα.

Η θεραπεία ξεκινά με την αποφυγή του παράγοντα που προκάλεσε την αλλεργία και συχνά  η λήψη αντιισταμινικών, τοπικών στεροειδών και στεροειδών. Στις περιπτώσεις δε που έχει προκύψει λοίμωξη, π.χ. λόγω ξυσίματος για την ανακούφιση του κνησμού, συστήνονται συστηματικά αντιβιοτικά.

Η σύσταση των δερματολόγων για επιλογή άοσμων προϊόντων στηρίζεται στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ξηρότητας της επιδερμίδας από αυτά που περιέχουν αρώματα, περιλαμβανομένων όσων προορίζονται για χρήση στα χείλια.

Μείωση των πιθανοτήτων πρόκλησης ατοπικής δερματίτιδας προσφέρει η αποφυγή προϊόντων με αλκοόλ, γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ στα ήδη ξηρά δέρματα, που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, σε καλλυντικά προϊόντα για την επιτάχυνση της στερεοποίησής τους και το ματ αποτέλεσμα που χαρίζουν. Παρότι ευχάριστα στη γεύση, τα lip balm, λάδια κλπ χειλιών με γεύση πορτοκάλι και γενικά εσπεριδοειδών θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και σκάσιμο.

Όσες γυναίκες ήδη έχουν αφυδατώσει το δέρμα τους με τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων και έχουν εμφανίσει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την απολέπιση και ενυδάτωση του δέρματος. Η υδροδερμαπόξεση είναι μια θεραπεία που γίνεται σε επίπεδο ιατρείου, η οποία καθαρίζει και ενυδατώνει βαθιά σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, χαρίζοντας πιο λείο και λαμπερό δέρμα.

«Το μακιγιάζ ακόμα κι αν γίνεται καθημερινά, θα πρέπει να αφαιρείται σχολαστικά. Καλό είναι βέβαια να αποφεύγεται όταν εκτελούνται εργασίες που προκαλούν εφίδρωση καθώς και στο γυμναστήριο, διότι τότε εισέρχονται, μέσω των ανοιγμένων πόρων, τα επιβλαβή συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ στον οργανισμό. Σημείο προσοχής θα πρέπει να είναι όχι μόνο η καταλληλότητά τους για τον τύπο δέρματος, αλλά και η ημερομηνία λήξης τους που συχνά παραβλέπεται, αν και είναι γνωστό ότι τα ληγμένα προϊόντα εγκυμονούν κίνδυνο λοιμώξεων», επισημαίνει ο δρ. Στάμου και καταλήγει:

 «Ένα καθαρό, ενυδατωμένο, λείο και σφριγηλό δέρμα μπορεί να γίνει καμβάς έργου τέχνης που θα μαγνητίζει τα βλέμματα, θα προκαλεί τον θαυμασμό και θα προσθέτει αυτοπεποίθηση. Για την απόκτησή του χρειάζεται βέβαια προσπάθεια, αφοσίωση και χρόνος. Πολλές φορές μάλιστα δεν αρκεί η καθημερινή φροντίδα στο σπίτι, αλλά απαιτούνται θεραπείες από καταρτισμένους δερματολόγους, που πραγματικά αναγεννούν το δέρμα».

Exit mobile version