Dermadvance

Laser Αποτρίχωση: Προκαλεί σοβαρές παθήσεις;

Caucasian woman lying on the couch in a spa salon and having a leg epilation session with laser using modern apparatus with screen

Αδικαιολόγητος είναι ο φόβος ενός σημαντικού ποσοστού ανθρώπων για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι θεραπείες με λέιζερ, μεταξύ αυτών και η αποτρίχωση. Ανησυχούν μήπως γίνουν αιτία βλαβών στο δέρμα ή ακόμα χειρότερα σε εσωτερικά όργανα, μήπως επηρεάζουν την ικανότητα της γυναίκας για σύλληψη ή την υγεία του εμβρύου, ακόμα και μήπως τους προκαλέσουν καρκίνο.

«Η αποτυχία των μεθόδων αποτρίχωσης του παρελθόντος να προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα έγινε η αιτία εύρεσης νέων και αντικατάστασής τους τις τελευταίες δεκαετίες από τις θεραπείες με λέιζερ, προσφέροντας ικανοποίηση σε εκατομμύρια ανθρώπους που επιθυμούν να συμβαδίζουν με την αισθητική της εποχής, που προβάλει το λείο και καθαρό δέρμα ως το ιδανικό. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει τελειοποιήσει κάθε ατέλεια της μεθόδου και σήμερα αποτελεί τον πιο ανώδυνο και ασφαλή τρόπο αφαίρεσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας», σημειώνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν εξαλείψει κάθε παρενέργεια, που προκαλούσαν κάποτε τα λέιζερ. Η δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να είχαν κάποιοι όταν υποβλήθηκαν σε τέτοιου είδους θεραπεία στο παρελθόν ενδεχομένως να αποτέλεσε το έναυσμα αμφισβήτησης της ασφάλειας χρήσης τους. Άλλοι πάλι είναι δύσπιστοι γενικά σε κάθε τι καινούργιο. «Η αλήθεια είναι ότι αδίκως ανησυχούν μήπως τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση τους προκαλέσουν σοβαρές ακόμα και θανάσιμες επιπτώσεις», μας καθησυχάζει ο γιατρός και μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας τους, προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί δεν δύνανται να προκαλέσουν βλάβες.

«Τα λέιζερ εκπέμπουν φως σε διάφορα μήκη κύματος. Το κόκκινο και υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος είναι το κατάλληλο για την αποτρίχωση. Η δέσμη φωτός στοχεύει στο σημείο που παράγονται οι τρίχες, δηλαδή στον θύλακα. Η ενέργεια αυτή απορροφάται από τη μελανίνη, μετατρέπεται σε θερμότητα που καταστρέφει τον βολβό της τρίχας και τον θύλακα, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανάπτυξης νέας τρίχας».

Το σημείο, λοιπόν, στο οποίο στοχεύουν τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση είναι επιφανειακό. Επομένως δεν δύνανται να προκαλέσουν βλάβες σε εσωτερικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα:
Υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Όμως, τα εν λόγω μηχανήματα δεν χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία που έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο, αλλά μη ιονίζουσα, ούτε χρησιμοποιεί μήκη κύματος υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) ίδια με του ηλίου που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο του δέρματος. Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται για αφαίρεση της τριχοφυΐας σχεδόν 3 δεκαετίες και δεν υπάρχουν στοιχεία που να εγείρουν ανησυχία. Ακόμα και τα ελάχιστα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, εξετάζονται εάν προκλήθηκαν από τα λέιζερ ή εάν υπήρχαν καρκινικά κύτταρα πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Όμως, παρότι η έρευνα δεν έχει δείξει να υπάρχει κίνδυνος, συστήνεται οι θεραπείες να πραγματοποιούνται από γιατρούς, διότι είναι οι μόνοι που κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα μπορούσαν να αντιληφθούν την ύπαρξη οποιασδήποτε βλάβης που μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια.
Φυσικά, ούτε τα αναπαραγωγικά όργανα βλάπτει η αποτρίχωση με λέιζερ, αφού αυτό φτάνει μόνο μέχρι τα τριχοθυλάκια και δεν διεισδύει στα εσωτερικά όργανα. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες είναι απολύτως ασφαλείς, αφού δεν προκαλούν την παραμικρή βλάβη.

Μύθος είναι και ότι τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση μπορούν να βλάψουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, αφού τα τριχοθυλάκια βρίσκονται εγγύτερα στην επιδερμίδα ενώ οι αδένες που παράγουν τον ιδρώτα αρκετά βαθύτερα.
Όσον αφορά την πιθανότητα να υποστεί οποιαδήποτε βλάβη το έμβρυο στις έγκυες που επιλέγουν αυτή την αποτριχωτική μέθοδο, η απάντηση είναι αρνητική, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Παρόλα αυτά συστήνεται η αποφυγή τους κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης, ιδίως γιατί η εντονότερη τριχοφυΐα που παρατηρείται αυτήν την περίοδο υποχωρεί αυτόματα μόλις γεννηθεί το παιδί.

Σύμφωνα με τον δρ Στάμου ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι σοβαρές και είτε απαιτούν κάποιο χρόνο για να αποκατασταθούν (π.χ. ερυθρότητα) χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση είτε αντιμετωπίζονται εύκολα (π.χ. μόλυνση όπως μπορεί να συμβεί και με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης όπως με το ξύρισμα, ή υπερμελάγχρωση σε άτομα με σκούρα επιδερμίδα που είτε υποχωρεί μόνη της είχε με τοπική φαρμακευτική αγωγή).

Οι συνεδρίες ιδανικό είναι να γίνονται τον χειμώνα που το δέρμα ακόμα δεν έχει μαυρίσει. Φυσικά επιτρέπεται η εφαρμογή των θεραπειών και το καλοκαίρι, αρκεί να γίνονται από έμπειρο προσωπικό και με εγκεκριμένα λέιζερ. Ο δρ Χρήστος Στάμου είναι κατηγορηματικός ως προς την ασφάλειά τους: «Δεν προκαλούν κανένα σοβαρό πρόβλημα στο δέρμα, είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά για κάθε τύπο δέρματος και απολύτως ανώδυνα».

Exit mobile version