Τα παραδοσιακά φαγητά που σερβίρονται μετά την Ανάσταση και την ημέρα του Πάσχα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Τόσο τα λιπαρά όσο και η ζάχαρη είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την πάθηση και επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Γι’ αυτούς υπάρχουν εναλλακτικές τροφές που όχι μόνο δεν χειροτερεύουν την κατάσταση αλλά μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στα παιδιά, αφού ορισμένα συστατικά που περιέχονται στη σοκολάτα και τα αβγά ενοχοποιούνται για την πρόκληση αλλεργιών και για την επιδείνωση της πάθησης.
«Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια συχνή δερματική πάθηση που προκαλεί φαγούρα στο δέρμα. Παρότι τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως ξεκινούν από τη βρεφική και τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Μπορεί να παρουσιαστούν σε διαφορετικές περιοχές του σώματος – συχνότερα στους αγκώνες, τα γόνατα και τα χέρια, ενώ στα βρέφη και τα νήπια είναι πιθανόν να επηρεάσει και το πρόσωπο», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
«Εκτός από τη φαγούρα και τον φαύλο κύκλο κνησμού-ξεσμού που δημιουργεί, η πάθηση προκαλεί ξηρό, τραχύ φολιδωτό δέρμα, με λευκές, ροζ, κόκκινες καφέ ή γκρι κηλίδες, εξάνθημα με ορορροή και αποξηραμένες κρούστες λόγω του έντονου ξυσίματος στο οποίο “επιδίδεται” ο ασθενής για τον κατευνασμό της φαγούρας.
Τα συμπτώματα παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις, αλλά η πάθηση είναι ανίατη. Οι θεραπευτικές επιλογές αποσκοπούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων», προσθέτει.
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τη συχνότητα και την έντασή τους.
Τι πρέπει να αποφεύγετε
Τα φαγητά που σερβίρονται την ημέρα του Πάσχα και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή δεν βοηθούν όσους πάσχουν από έκζεμα. Η γύρη, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, βρίσκεται παντού και όταν το πασχαλινό τραπέζι στρώνεται σε εξωτερικό χώρο οι ασθενείς μένουν απροστάτευτοι.
Το αρνάκι στη σούβλα πρωταγωνιστεί τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως επίσης τα ζεστά τσουρέκια και άλλα γλυκά εδέσματα. Όμως, η πλούσια σε λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη διατροφή “τρέφουν” το έκζεμα και μπορούν να πυροδοτήσουν την επανέναρξη των συμπτωμάτων, τα οποία όταν είναι έντονα είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιπλοκές (π.χ. δερματική λοίμωξη).
Το λίπος του αρνιού, αλλά και των λιπαρών τυριών, είναι ο κύριος λόγος έξαρσης. Οι πάσχοντες αφενός δυσκολεύονται να μεταβολίσουν βασικά λίπη, αφετέρου το συγκεκριμένο μακροθρεπτικό συστατικό αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, παράγοντα επιδείνωσης της πάθησης.
Το αλάτι, που πάντα είναι λίγο “τσιμπημένο” στο αρνί, στις πατάτες και στις σαλάτες, επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση. Η επιστημονική βιβλιογραφία έχει περιλάβει το νάτριο στη λίστα με τους παράγοντες που την επιδεινώνουν. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology και επιβεβαιώθηκε κατόπιν από τους ίδιους ερευνητές με άλλα δεδομένα, έδειξε ότι κάθε αύξηση κατά 1g στην 24ωρη απέκκριση νατρίου στα ούρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας, ενεργής ατοπικής δερματίτιδας και επιδείνωσης της σοβαρότητας της πάθησης.
Τα αβγά αποτελούν παράγοντα εμφάνισης εκζέματος και αλλεργιών και μπορούν να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο φαγούρας-ξυσίματος. Τελευταία δεδομένα, ωστόσο, έχουν δώσει μια νέα διάσταση στη σχέση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η δερματοπάθεια γίνεται αιτία ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.
Το τσουρέκι, όπως και άλλα γλυκά που σερβίρονται τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν επίσης να γίνουν αιτία φλεγμονής και επιδείνωσης του εκζέματος εξαιτίας της ζάχαρης και των υδατανθράκων που περιέχει.
Τι να προτιμάτε
Δεν είναι όλα τα πασχαλινά φαγητά επικίνδυνα. Υπάρχουν και κάποια που δρουν προστατευτικά.
Η φέτα και το τζατζίκι, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Τα προβιοτικά που περιέχουν, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στη διατήρηση της περιόδου ύφεσης των συμπτωμάτων.
Το σκόρδο που πάντα “συντροφεύει” το τζατζίκι και το αρνάκι είναι από τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά, που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των προβιοτικών στο έντερο και αντιμετωπίζουν τα παθογόνα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό.
Το κρεμμύδι, απαραίτητο σε φαγητά και σαλάτες, ενισχύει την υγεία του εντέρου και γενικότερα του οργανισμού, λόγω των φρουκτο-ολιγοσακχαριτών και της κερσετίνης που περιέχει. Η τελευταία είναι αντιοξειδωτική, ελέγχει τα επίπεδα της ισταμίνης και βοηθά στην προστασία από τις λοιμώξεις.
«Στη διατροφή όσων πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα πρέπει να κυριαρχούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φυτικά λίπη και η άπαχη πρωτεΐνη. Θα πρέπει να σταθμίζουν τα οφέλη και τους κινδύνους της παραμονής τους στην εξοχή και γενικά σε εξωτερικούς χώρους, αφού αφενός τα συμπτώματά τους μπορούν να επιδεινωθούν λόγω της γύρης, αφετέρου μπορούν να βελτιωθούν εξαιτίας της αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D από την έκθεσή τους στον ήλιο.
Επειδή, όμως, δεν υπάρχει ιδανικό μενού για τους πάσχοντες και ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές τους, δεν αποκλείεται η πάθηση να χειροτερεύσει παρά τις συνετές διατροφικές επιλογές. Ακόμα και τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού οι επιλογές για την ύφεση των συμπτωμάτων είναι πολλές. Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που αποδεδειγμένα ηρεμούν το ερεθισμένο δέρμα και η φωτοθεραπεία σε φυσικό ηλιακό φως ή με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) και στενού φάσματος UVB, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με φάρμακα», καταλήγει ο δρ Στάμου.