Ψυχολογική ανάταση χαρίζει στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες η αποτρίχωση. Αν και μέχρι σήμερα δεν αναγνωριζόταν ως πραγματικό πρόβλημα υγείας αλλά μόνο ως αισθητικό και οι γιατροί ελάχιστη σημασία έδιναν, οι νέες συστάσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της τριχοφυΐας που προκαλείται από την πάθηση, προκειμένου οι ασθενείς να ζουν μια ποιοτικότερη ζωή.
Τα λέιζερ και το έντονο παλμικό φως (IPL), ως μεμονωμένη θεραπεία ή συνδυαστικά με φαρμακευτικές αγωγές, διαπιστώθηκε, από μια ανασκόπηση μελετών που αφορούσε στο θέμα αυτό, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την υπερτρίχωση σε αυτές τις ασθενείς.
«Σχεδόν οι 8 στις 10 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίσουν αυξημένη τριχοφυΐα εξαιτίας της υπερπαραγωγής ανδρογόνων. Αυτές βιώνουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της εμφάνισης του δέρματός τους. Νοιώθουν τόσο μειονεκτικά έναντι των άλλων γυναικών και φοβούνται την αρνητική εντύπωση που δημιουργεί η τριχοφυΐα τους που οδηγούνται πολλές φορές σε απομόνωση, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω την ψυχολογική τους κατάσταση.
Σήμερα, το πρόβλημα αναγνωρίζεται και μέσω της ιατρικής τεχνολογίας μπορεί να επιλυθεί. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος που αποκαθιστά την αισθητική πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά» τονίζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
Παρότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν και άλλα ζητήματα που χρήζουν προσοχής, όπως η παχυσαρκία και τα νοσήματα που τη συνοδεύουν συνήθως, η ανάπτυξη υπερβολικής τριχοφυΐας είναι αυτό που τους “στοιχίζει” περισσότερο, κυρίως όταν εμφανίζεται στο πρόσωπο. Αυτό επαληθεύτηκε και από μια ανασκόπηση μελετών, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων από πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Μελβούρνης, Φιλανδίας και Ρώμης.
Ζητήθηκε από 423 ασθενείς, που συμμετείχαν σε 6 μελέτες και είχαν επιλέξει ως μέθοδο απαλλαγής από την τριχοφυϊα είτε το λέιζερ (Αλεξανδρίτη ή διαδικό) είτε το έντονο παλμικό φως, συνδυαστικά ή μεμονωμένα, να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους αλλά και τις αλλαγές που επέφερε η θεραπεία στην ψυχολογία τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στο JAMA Dermatology, όλες οι θεραπείες επέδρασαν θετικά τόσο στην αισθητική αποκατάσταση όσο και στην ψυχολογία τους, χωρίς να υπάρξουν αξιοσημείωτες παρενέργειες.
Όσες συμμετείχαν σε συνεδρίες με λέιζερ Αλεξανδρίτη έμειναν ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα, αφού ο αριθμός των τριχών μειώθηκε σημαντικά και ο χρόνος που μεσολαβούσε μέχρι να ξαναφυτρώσουν κάποιες από αυτές ήταν περισσότερος. Διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ότι με τη θεραπεία με έντονο παλμικό φως.
Η χρήση διοδικών λέιζερ όταν είχαν χαμηλή ισχύ και επαναλαμβάνονταν συχνότερα λέπτυναν περισσότερο όσες τρίχες επανεμφανίζονταν, χωρίς να πονούν τις γυναίκες που υποβάλλονταν σε αυτές τις θεραπείες, σε αντίθεση με τις ασθενείς που για να μειωθεί η τριχοφυΐα τους υποβλήθηκαν σε μικρότερο αριθμό συνεδριών αλλά με λέιζερ υψηλής ισχύος.
Ο συνδυασμός τους είτε με μετφορμίνη είτε με αντισυλληπτικά χάπια αποδείχθηκε καλύτερος από ότι η εφαρμογή μόνο διοδικού λέιζερ. Το ίδιο ίσχυσε και για το έντονο παλμικό φως όταν συνδυάστηκε με μετφορμίνη, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν περισσότερες.
«Η εν λόγω ανασκόπηση μελετών δεν ήταν η μοναδική που έδειξε ότι η αποτρίχωση σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι η ενδεδειγμένη επιλογή προκειμένου να νοιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους, δεδομένου ότι η υπερτρίχωση επιβαρύνει την ψυχολογία τους περισσότερο απ’ ότι η προοπτική να μην γίνουν ποτέ μητέρες, όπως δήλωσαν.
Κατέστησε δε σαφές ότι τα λέιζερ Αλεξανδρίτη είναι η πιο σοφή επιλογή για αυτές τις ασθενείς, (ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος), αφού με λιγότερες συνεδρίες έχουμε καλύτερα αποτελέσματα – λεπτότερες τρίχες και πιο απαλές, οι οποίες προοδευτικά εξαφανίζονται.
Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται και η απουσία πόνου κατά τη διάρκεια των θεραπειών, με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, όπως και η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια των αποτελεσμάτων. Η παρατεταμένη απουσία τριχοφυΐας μειώνει την ανάγκη για περισσότερες επισκέψεις στο ιατρείο, γεγονός που έχει οικονομικό αντίκτυπο», τονίζει ο γιατρός.
Παρότι η απόφαση για απόκτηση καθαρού δέρματος, απαλλαγμένου από τρίχες έχει ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, από τις σύγχρονες αποτριχωτικές μεθόδους μπορούν να ωφεληθούν όλες (αλλά και όλοι) όσες θέλουν να απαλλαγούν οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και να απολαμβάνουν βελούδινο δέρμα εφ’ όρου ζωής. Ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την αποτρίχωση με λέιζερ, δηλώνουν άλλωστε και οι γυναίκες που λόγω ορμονολογικών διαταραχών, όπως υποθυρεοειδισμός, έχουν υπερτρίχωση ή δασυτριχισμό.