Dermadvance

Άνοιξη & δέρμα: Πώς να προστατευθείτε από τις αλλεργίες

Οι δερματικές αλλεργίες και η ένταση των συμπτωμάτων του εκζέματος αυξάνονται κατά τη διάρκεια των εαρινών μηνών. Τα τελευταία χρόνια που το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, τα φυτά ξεγελιούνται και αρχίζουν τη διαδικασία της επικονίασης αρκετά πριν από την εποχή που φυσιολογικά ξεκινούσαν. Για του λόγου το αληθές, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet επαλήθευσε την παρατηρούμενη από όλους μας αλλαγή του βιολογικού κύκλου τους.

Έτσι, όσοι πάσχουν από εαρινές αλλεργίες είναι υποχρεωμένοι να επισπεύδουν την επίσκεψη στον γιατρό τους συγκριτικά με το παρελθόν, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες ή αγωγή που θα προλάβει την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους, δηλαδή την ερυθρότητα, τον κνησμό, το οίδημα, τα εξανθήματα, τις βλατίδες κ.ά.

Πιο προσεκτικοί και τακτικοί με τη φροντίδα του δέρματός τους θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν και από κάποια δερματοπάθεια, λ.χ. ατοπική δερματίτιδα, αφού είναι ακόμα πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη εποχικών αλλεργιών.

«Ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα αυτήν την εποχή είναι εξαιρετικά μεγάλος, κυρίως λόγω της γύρης των λουλουδιών και δέντρων. Η επαφή του αλλεργιογόνου με το δέρμα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο ως απόκριση απελευθερώνει ισταμίνες για να το εξουδετερώσει», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οι αλλεργίες πιο συχνά απαντώνται σε ανθρώπους που έχουν συγγενείς α΄ βαθμού με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού που προκαλεί αντίδραση σε αβλαβείς ουσίες. Αλλά, οι πάσχοντες από ατοπική δερματίτιδα θα πρέπει να προσπαθούν διπλά αυτήν την εποχή και να αποφεύγουν την επαφή τους με παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και δερματική αλλεργία, δεδομένης της ευθραυστότητας της επιδερμίδας τους, που οφείλεται στη διατάραξη του φραγμού της. Η απώλεια της υγρασίας στο σημείο της βλάβης, θα προκαλέσει ξηρότητας και κάθε μικροτραυματισμός θα γίνεται αιτία εμφάνισης  κρούστας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η απαρέγκλιτη εφαρμογή ενυδατικών παραγόντων στο δέρμα τους.

Σπανιότερα, αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει η επαφή με κάποια έντομα, όπως με κάμπιες, ή φυτά όπως ο δηλητηριώδης κισσός, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να μην περιοριστούν στο δέρμα ή να προκαλέσουν συστηματικά προβλήματα, όπως αναφυλακτικό σοκ, το οποίο χρήζει άμεση αντιμετώπισης.

Όσον αφορά στη θεραπεία, ο καλύτερος τρόπος να μην απαιτηθούν θεραπευτικές αγωγές για τα αλλεργικά συμπτώματα είναι να μην έρθει σε επαφή ο ασθενής με την ουσία που κινητοποιεί το ανοσοποιητικό.

Όσοι έχουν αυξημένες πιθανότητες δερματικών αλλεργιών ή έχουν εμφανίσει στο παρελθόν, θα πρέπει να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να αναβάλλουν για αργότερα εργασίες που απαιτούν την παραμονή τους σε περιβάλλοντα με αλλεργιογόνα. Καλό είναι να επιλέγουν τα aircondition ως μέσο ρύθμισης της θερμοκρασίας του χώρου που βρίσκονται, τα οποία να είναι εφοδιασμένα με φίλτρα που διατηρούν καθαρό τον αέρα. Να διατηρούν καθαρό τον χώρο που παραμένουν επί πολλές ώρες ημερησίως (χώρος εργασίας και οικία). 

Θα πρέπει να καθαρίζουν σχολαστικά τα ρούχα που φορούν σε εξωτερικούς χώρους. Μόλις δε εισέρχονται στο σπίτι τους, θα πρέπει να κάνουν μπάνιο, να λούζουν τα μαλλιά τους και να φορούν καθαρά, απαλλαγμένα από ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, ρούχα. Εξυπακούεται ότι καθαρά πρέπει να είναι και τα σεντόνια του κρεβατιού τους. Όλα δε τα υφάσματα που χρησιμοποιούν θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και να στεγνώνουν είτε σε στεγνωτήριο είτε σε απλώστρα εντός του σπιτιού.

Συστήνεται δε στους αλλεργικούς ανθρώπους να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους κατά τις ζεστές και ξηρές ημέρες της άνοιξης, καθώς τότε αιωρείται η γύρη στον αέρα.

«Η διατήρηση του δέρματος σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, ώστε τα τυχόν συμπτώματα να είναι ήπια, προϋποθέτει τη συχνή ενυδάτωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης νερού, και τον εφοδιασμό του με τα απαραίτητα στοιχεία (βιταμίνες, κλπ) μέσω της διατροφής.

Επίσης, οι αλλεργικοί άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την επιλογή των προϊόντων που βάζουν στο δέρμα τους και να προτιμούν, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή τους, όσα δεν το ερεθίσουν, αλλά αντίθετα το ανακουφίζουν.

Όσον αφορά στις αλλεργίες που προκαλούνται από τα έντομα, η ύφεση των δερματικών αντιδράσεων από τα δήγματά τους επιτυγχάνεται με τη λήψη τοπικής φαρμακευτικής αγωγής, στην οποία συνηθέστερα περιλαμβάνονται κορτιζονούχες αλοιφές και αντιισταμινικά και σπανιότερα κορτιζόνη.

Στις περιπτώσεις που προκύπτει λοίμωξη από το σπάσιμο της τυχόν φυσαλίδας που έχει δημιουργηθεί από δήγμα, δίδονται αντιβιοτικά.

Προληπτικά, οι αλλεργικοί στα έντομα θα πρέπει να αποφεύγουν μέρη που αυτά μαζεύονται, να καλύπτουν το σώμα τους με μακριά ρούχα, παλ χρώματος, με λάστιχα στις άκρες, ώστε τα έντομα να μη βρίσκουν σημεία εισόδου στο δέρμα, να μη φορούν παντόφλες και γενικά ανοιχτού τύπου υποδήματα. Να αποφεύγουν τις κολόνιες και τα αφρόλουτρα με έντονα αρώματα και να προστατεύουν το χώρο διαβίωσής τους από αυτά», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Exit mobile version