Dermadvance

Προβιοτικά: Ποιος ο ρόλος τους στη θεραπεία της ακμής;

Έναν καινοτόμο τρόπο διαχείρισης της ακμής ανακάλυψαν βέλγοι ερευνητές, ο οποίος ενδεχομένως να ανακουφίσει εκατομμύρια ασθενείς που παλεύουν καθημερινά με την επίμονη αυτή δερματοπάθεια. Μετά από μελέτη τους διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό θεραπευτικό όπλο, ιδιαίτερα σε εκείνους που παρουσιάζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά.

«Η συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος εμφανίζεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας παρότι συχνότερα τη συναντάμε σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Στοιχεία δείχνουν ότι 8 στα 10 άτομα θα κληθούν να τη διαχειριστούν μέχρι να κλείσουν την 4η δεκαετία της ζωής τους. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών και μαύρων στιγμάτων, φλυκταινών (επιφανειακών σπυριών) ή βαθύτερων βλαβών, όπως κύστεις και οζίδια, εξαιτίας της φραγής των πόρων του δέρματος από σμήγμα, νεκρά κύτταρα και τρίχες, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο την αναπαραγωγή βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Αν και η υπερπαραγωγή σμήγματος λόγω ορμονικών διαταραχών είναι ο κύριος λόγος εμφάνισής της, η ακμή μπορεί να έχει τα αίτιά της και στην ύπαρξη θυλακικής υπερκερατινοποίησης και στον αποικισμό από επιβλαβή βακτήρια, όπως το Propiobacterium acnes.

Πιο ευάλωτοι να εμφανίζουν την πάθηση είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ανισορροπία ορμονών (π.χ. εφηβεία και εγκυμοσύνη), έχουν έντονο στρες, έχουν συγγενείς με την πάθηση, ή χρησιμοποιούν προϊόντα στο δέρμα τους που δεν ταιριάζουν στην επιδερμίδα τους», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί τρόποι διαχείρισής της, με συχνότερο την εφαρμογή τροπικών αντιβιοτικών. Λόγω της παρατεταμένης χρήσης τους, ωστόσο, δημιουργείται ανθεκτικότητα σε αυτά και τα συμπτώματα επιμένουν. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αγωγές, οι τοπικές, μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να το ξηράνουν, αποτρέποντας έτσι τον ασθενή από τη συνέχιση της θεραπείας του.

Επομένως είναι ζωτικής σημασίας, για την προσήλωση στην αγωγή, η διατήρηση της επιδερμίδας σε καλή κατάσταση και η αποφυγή της ξηρότητας που προκαλούν τα τοπικά φάρμακα. Τα προβιοτικά, όπως δείχνουν οι μελέτες, ενισχύουν τον δερματικό φραγμό, αποτρέποντας την αφυδάτωση του δέρματος.

Τα προβιοτικά αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης και από ειδικούς στο  Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την επίδρασή τους στο μικροβίωμα του δέρματος, χρησιμοποιώντας τρία στελέχη γαλακτοβακίλλων (Lacticaseibacillus rhamnosus GG, L. plantarum WCFS1 και Lactiplantibacillus pentosus KCA).

Αφού δημιούργησαν μια κρέμα με μικροκάψουλες που περιείχαν τους μικροοργανισμούς και ζήτησαν από άτομα με ήπια έως μέτρια ακμή να τη χρησιμοποιούν ανελλιπώς, διαπίστωσαν ότι είχε θετική επίδραση στην ακμή.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports Medicine, έδειξαν ότι με την κρέμα μειώθηκαν οι φλεγμονώδεις βλάβες στο δέρμα και τροποποιήθηκε το μικροβίωμά του, περιορίζοντας τον πληθυσμό των σταφυλόκοκκων, που ευθύνονται συχνά για την ανεπιτυχή έκβαση της αγωγής. Τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή της θεραπείας με την κρέμα που παρασκεύασαν.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι γαλακτοβάκιλλοι που εξετάστηκαν συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού.

«Θα περάσουν μερικά χρόνια ακόμη μέχρι να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης και να δημιουργηθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά φάρμακα τοπικής χρήσης, όπως για παράδειγμα το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, και τα αντιβιοτικά κλινδαμυκίνη και ερυθρομυκίνη που είναι αποτελεσματικά. Αναλόγως της ηλικίας του ασθενή, της σοβαρότητας και του τύπου της ακμής επιλέγεται το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Σε πιο σοβαρά περιστατικά χορηγούνται φάρμακα από το στόμα, όπως ισοτρετινοίνη. Στην ύφεση των συμπτωμάτων μπορεί να συμβάλλει και η λήψη αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών.

Τα χημικά πήλινγκ είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό του δέρματος από το υπερβολικό σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα και στη μείωση των στιγμάτων.

Εξαιρετικές επιστημονικές κριτικές έχει επίσης η φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία καθαρίζει και λειαίνει την επιδερμίδα αφού δύναται να εξαφανίσει κάθε σημάδι που έχει αφήσει στο παρελθόν τη νόσος.

Στη εξάλειψη των ουλών που δημιουργούνται από την ακμή δυναμική είναι και η παρουσία των λέιζερ εξαιτίας της ικανότητάς τους να προάγουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Η συμβουλή του δρ. Χρήστου Στάμου στους ανθρώπους που έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ακμή είναι να καθαρίζουν σχολαστικά το δέρμα τους με τα κατάλληλα γι’ αυτούς προϊόντα, τα οποία υποδεικνύει μόνο ο δερματολόγος, και να μην το αγγίζουν ούτε με τα χέρια ούτε με άλλα βρώμικα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τα κινητά τηλέφωνα.

Exit mobile version