Εμφάνιση προβλημάτων στο δέρμα και επιδείνωσης των υφιστάμενων παθήσεών του μπορεί να προκαλέσει η άνοιξη. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η εφίδρωση που προκαλεί και η έκθεση στις ζεστές ακτίνες του ήλιου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του. Αυτοί που “πλήττονται” περισσότερο φαίνεται να είναι όσοι πάσχουν από ακμή και δυστυχώς ο αριθμός τους είναι υψηλός, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σ’ όλον τον κόσμο. Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει τόσο πιο επιρρεπείς είναι στην εμφάνιση στιγμάτων και σπυριών κάθε τύπου. Οι εμπειρικά παρατηρημένες επιπτώσεις της εποχικότητας στην υγεία του δέρματος, έχουν πια επιβεβαιωθεί και από αρκετές μελέτες και δυστυχώς ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τους είναι η πιο εντατική φροντίδα.
Παρότι η ακμή μπορεί να πλήξει άτομα κάθε ηλικίας, η εμφάνισή της είναι πιο συχνή και έντονη στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες. Το είδος των δερματικών εκδηλώσεων ποικίλει. Μπορεί να εμφανίζονται λευκά σπυράκια, σπυράκια με πύον ή μαύρα στίγματα, μόνιμα επηρμένα σημεία, κύστες ή οζίδια, κυρίως στο άνω μέρος του κορμού και συγκεκριμένα στο πρόσωπο, την πλάτη, το στήθος, το λαιμό, τους ώμους και τα μπράτσα.
«Η ακμή είναι συνέπεια της υπερέκκρισης σμήγματος, ο ρόλος του οποίου είναι η προστασία του δέρματος. Ο λόγος είναι ορμονικός και γι’ αυτό η πάθηση παρατηρείται σε περιόδους που υπάρχει έντονη αλλαγή των ορμονών, όπως στην εφηβεία. Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν μεγάλες ποσότητες σμήγματος, οπότε οι πόροι φράζουν, επειδή δεν μπορεί να αποβληθούν τα αυξημένα, λόγω πάθησης, νεκρά κύτταρα, οπότε κάποια βακτήρια που ζουν στο δέρμα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν φλεγμονή, η οποία εάν εισχωρήσει πιο βαθιά στο δέρμα δημιουργεί κύστες ή οζίδια», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου,
Καθώς το δέρμα αρχίζει να προσαρμόζεται στον ζεστό καιρό, αρχίζει να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα εξαιτίας της ανεβασμένης θερμοκρασίας και της εφίδρωσης, οπότε εμφανίζεται πιο λιπαρό και “βαρύ”. Τότε ενδεχομένως να αναπτυχθεί ακμή, διότι η θερμοκρασία όπως και η υγρασία είναι δυο συνθήκες που βοηθούν τόσο στη δημιουργία όσο και στην επιδείνωση της ακμής. Στη χώρα μας το φαινόμενο είναι εντονότερο το καλοκαίρι, εξαιτίας της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας.
Η εντατικότερη περιποίηση είναι το “μυστικό” για την αποφυγή των εξάρσεων. Οι ασθενείς θα πρέπει να καθαρίζουν πιο προσεκτικά την επιδερμίδα τους, αφού ο ιδρώτας είναι εχθρός της ακμής. Γι’ αυτό, μετά από κάθε δραστηριότητα που προκαλεί σε εφίδρωση, θα πρέπει να πλένεται. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ο χρόνος πιέζει, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα υγρά μαντηλάκια που αφαιρούν επαρκώς τον ιδρώτα και το σμήγμα. Για βαθύτερο καθαρισμό, ενδείκνυνται τα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ.
Επειδή δε ακμή ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ορισμένα προϊόντα την άνοιξη από ό,τι το χειμώνα και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά προϊόντα περιποίησης, από τα καλλυντικά έως τα αντηλιακά. «Η πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι το σμήγμα κάνει ένα φιλμ στο δέρμα, το προστατεύει και το ενυδατώνει είναι λανθασμένη. Ειδικά το ακνεϊκό δέρμα έχει ανάγκη ενυδάτωσης κάθε εποχή του χρόνου, διαφορετικά οι αδένες υποχρεώνονται σε παραγωγή περισσότερου σμήγματος, με τα γνωστά αποτελέσματα», τονίζει ο δρ Στάμου.
Προσοχή θα πρέπει να δίδεται και στην επαφή των μαλλιών στο πρόσωπο ή τους ώμους, καθώς προϊόντα όπως λακ, αφροί και τζελ που συνήθως χρησιμοποιούνται από άνδρες και γυναίκες συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής. Τα μαζεμένα μαλλιά προστατεύουν το δέρμα από τη μεταφορά σμήγματος από το τριχωτό του κεφαλιού.
Ο δρ Στάμου εφιστά την προσοχή στην αντηλιακή προστασία του ακνεϊκού δέρματος, καθώς δεν θα πρέπει να παραλείπεται ποτέ. Ο κανόνας είναι ίδιος όπως και σε κάθε τύπο δέρματος, αφού η έντονη ηλιακή ακτινοβολία έχει αρνητικές επιπτώσεις, διότι προκαλεί φλεγμονή και το δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα. Αντιθέτως, η ήπια έκθεση στον ήλιο έχει θετική επίδραση, αφού έχει ανοσοκατασταλτική δράση.
Υπάρχουν περιπτώσεις, ωστόσο, που αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν και παρά την εφαρμογή τους τα σπυράκια κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί μια θεραπευτική αγωγή, μετά από προσεκτική κλινική εξέταση.
«Υπάρχει πλήθος θεραπειών για κάθε τύπο ακμής, η έγκαιρη εφαρμογή των οποίων προστατεύει το δέρμα από τη δημιουργία ουλών και δυσχρωμιών. Σε ορισμένους ανθρώπους τα τοπικά και συστηματικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά ή προκαλούν μη ανεκτές παρενέργειες, οπότε τον λόγο έχει η φωτοθεραπεία, οι ενέσεις στεροειδών και τα χημικά πίλινγκ.
Η φωτοθεραπεία έχει φυσική αντιμικροβιακή και αντιακνεϊκή δράση, αποκλείοντας την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής. Έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής, με ή χωρίς την ταυτόχρονη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, ρυθμίζοντας την παραγωγή του σμήγματος και προστατεύοντας το δέρμα από φλεγμονές. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για το είδος του μηχανήματος, καθώς μόνο κάποια από αυτά έχουν τη δυνατότητα θεραπείας χωρίς την πρόκληση παρενεργειών», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.