Η αντιμετώπιση ακμής με από στόματος αντισυλληπτικά είναι εντάξει ως έσχατη λύση, λέει ο Ευρωπαικός  ΕΟΦ.

Ακμή & Αντισυλληπτικά

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά που περιέχουν διενογεστρόνη  2 mg και αιθινυλοιστραδιόλη 0.03 mg μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της μέτριας ακμής στις γυναίκες, αλλά μόνο εφόσον αλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, δεδομένου του προβλέψιμου κίνδυνου του φαρμάκου για φλεβική θρομβοεμβολή (VTE). Επιπλέον, αυτή η θεραπεία της ακμής ενδείκνυται μόνο για γυναίκες που επιλέγουν  απο του στόματος αντισύλληψη.

Ο συνδυασμός διενογέτρόνης / αιθινυλεστραδιόλης έχει κυκλοφορήσει στην αγορά ως αντισυλληπτικό για χρόνια σε χώρες της ΕΕ υπό εμπορικές ονομασίες όπως Valette.

Η Επιτροπή  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) εξέτασε το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη χρήση του φαρμάκου στη θεραπεία της μέτριας ακμής, και ότι «τα διαθέσιμα δεδομένα δεν θέτουν καμία νέα ανησυχία για την ασφάλεια». Ο CHMP σημείωσε ότι όλα τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά ενέχουν χαμηλό κίνδυνο για VTE. Στην περίπτωση της διενογέστης / αιθινυλοιστραδιόλης, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να συγκριθούν με ακρίβεια ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής της με εκείνη των άλλων από του στόματος αντισυλληπτικών. «Περαιτέρω στοιχεία αναμένονται ακόμη», δήλωσε ο CHMP.

Σε μια προειδοποιητική κίνηση, η επιτροπή  CHMP συνέστησε ότι οι κλινικοί γιατροί  θα πρέπει να συνταγογραφούν το φάρμακο για τη θεραπεία της ακμής μιας γυναίκας μόνο όταν τοπικές θεραπείες ή από του στόματος αντιβιοτικά δεν έχουν εργαστεί αποτελεσματικά, «και μόνο όταν  η από του στόματος λήψη  αντισυλληπτικών είναι αποδεκτή απο τη γυναίκα».

Η ρυθμιστική επιτροπή φαρμάκων συνέστησε επίσης να αξιολογηθούν οι γυναίκες που αντιμετωπίζονται με διενογέστη / αιθινυλεστραδιόλη για την ακμή για τη βελτίωση 3 έως 6 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας και περιοδικά αργότερα για να διαπιστωθεί εάν εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

Το 2013, μια άλλη επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έκανε μια παρόμοια σύσταση για την από του στόματος λήψη αντισυλληπτικών  που περιέχουν οξική κυπροτερόνη και αιθινυλοιστραδιόλη (Diane 35- gynofen ) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής, καθώς και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν τα φάρμακα για την ακμή μόνο όταν οι εναλλακτικές θεραπείες αποτυγχάνουν. Επιπλέον, τα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιoύνται σε συνδυασμό με άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά για το λόγο ότι οι γυναίκες εκτίθενται  σε ένα υψηλότερο επίπεδο των οιστρογόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek