Μελέτη προκαλεί ερωτήματα για τη χρησιμότητα της χρήσης αντιήλιακων για την πρόληψη του μελανώματος

Αντιηλιακό - πρόληψη μελανώματος

Το  αντιηλιακό πιθανόν παρέχει προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά μάλλον δεν είναι ευρέως αποτελεσματικο, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε  παιδιά, όπου χρησιμοποίησαν την εμφάνιση νέων σπίλων ως δείκτη του κινδύνου μελανώματος.

Η μελέτη συσχέτισε τα δεδομένα από πληροφορίες των γονέων, της έκθεσης στον ήλίο και  της χρήσης αντιηλιακού με τον αριθμό των νέων σπίλων που βρέθηκαν όταν τα παιδιά εξετάστηκαν στην ηλικία των 15 ετών. Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του συνολικού αριθμού σπίλων και της χρήσης αντιηλιακού.

«Δεν είναι τέλεια, αλλά η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη-μακροπρόθεσμη μελέτη σπίλων που διεξήχθη ποτέ», δήλωσε η Lori Crane, PhD, καθηγητής της κοινότητας και της συμπεριφοράς υγείας στο Colorado School of Public Health στο Aurora.

Ωστόσο, «Νομίζω ότι αν υπήρχε μια πραγματικά ισχυρή επίδραση, θα βλέπαμε κάτι διαφορετικό στα δεδομένα μας», είπε στην Medscape Medical News.

Το εύρημα θέτει υπό αμφισβήτηση το μήνυμα ότι το αντιηλιακό προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, και προτείνει ότι τα παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, ακόμη και όταν εφαρμόζεται αντιηλιακό.

Αυτή είναι μια ανησυχία, επειδή πάνω από 76.000 κρούσματα μελανώματος θα διαγνωστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η Δρ Crane παρουσίασε τα αποτελέσματα στην Ετήσια Συνάντηση American Public Health Association το 2016.

Στη μελέτη συμμετείχαν 499 λευκά παιδιά που είχαν εγγραφεί κατά τη γέννηση ή στην ηλικία των 6. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μελέτες με χρωματόμετρο για να διαχωρίσουν τα παιδιά με τον τόνο του δέρματος (ελαφρύτερο ή πιο σκούρο).

Κάθε χρόνο, η Δρ Crane και οι συνεργάτες της πραγματοποιούσαν μία εξέταση του δέρματος στα παιδιά. Επιπλέον, οι γονείς ολοκλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο κάθε χρόνο που ζητούσε πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα της χρήσης αντιηλιακού όταν ένα παιδί είναι έξω για περισσότερο από 15 λεπτά, το πάχος της εφαρμογής αντιηλιακού, τα μέρη του σώματος που προστατεύεται, και άλλα μέτρα.

Σε όλα τα είδη δόθηκε η ίδια βαρύτητα και μετρήθηκε ο μέσος όρο πάνω από όλα τα χρόνια για να δημιουργήσει μία κλίμακα 10 σημείων της χρήσης αντιηλιακού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία πολυπαραγοντική ανάλυση γραμμικής παλινδρόμησης για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του αριθμού των νέων κρεατοελιών και της χρήσης αντιηλιακού, μετά τον έλεγχο για την έκθεση στον ήλιο, τα ηλιακά εγκαύματα, τις θαλάσσιες διακοπές, το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών, των ματιών, τις φακίδες, και τη χρήση άλλης αντιηλιακής προστασίας.

Η μόνη σημαντική συσχέτιση που βρήκαν ήταν για παιδιά με ανοιχτότερο δέρμα που είχαν τουλάχιστον τρία ηλιακά εγκαύματα μεταξύ 12-14 ετών. Αυτή η ομάδα έχει σημαντικά λιγότερες ελιές, εφόσον χρησιμοποιήσουν αντιηλιακό από ό, τι αν δεν το έκαναν. Κάθε αύξηση 1 βαθμού στην κλίμακα της χρήσης αντιηλιακού συνδεόταν με μια μείωση κατά 8% σε ελιές στον κορμό και μείωση 7% σε χρονίως εκτεθειμένα σημεία του σώματος (P = 0,02).

Ωστόσο, ακόμα και η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να έχει συμβεί κατά τύχη, επειδή η ομάδα πραγματοποίησε πολλές υποαναλύσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες πλαστών ευρημάτων, ανέφερε η Δρ Crane.

Το αντιηλιακό θεωρείται από παλιά ως προστατευτικό μέτρο κατά του μελανώματος και των ηλιακών εγκαυμάτων, αλλά ορισμένες πρόσφατες ενδείξεις προτείνουν κάτι διαφορετικό. Τα αντιηλιακά κάνουν καλά τη δουλειά στον αποκλεισμό υπεριώδους ακτινοβολίας UVB, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί μελάνωμα, αλλά πολλά δεν μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA. Αν και UVA ακτινοβολία εδώ και καιρό πιστεύεται ότι παράγει μόνο μαύρισμα, έχει πρόσφατα συνδεθεί με μελάνωμα.

Η Δρ Crane είπε ότι συνιστά τα νεότερα αντιηλιακά ευρέος φάσματος που μπλοκάρουν τόσο την ακτινοβολία UVA όσο και την UVB, στο υψηλότερο διαθέσιμο SPF.

Η έκθεση UVA είναι περίπου σταθερή καθ ‘όλη την ημέρα. Έτσι, αν και ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος πέφτει όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ουρανό, ο κίνδυνος για την έκθεση UVA μπορεί να παραμένει.

Αυτή είναι «μια εξαιρετική μελέτη, πολύ καλά διεξαχθείσα, το οποίο είναι καλό», δήλωσε η Σούζαν Nohelty, PhD, καθηγητής της δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Capella στο Interlaken, Νέα Υόρκη, η οποία παρουσίασε μια ξεχωριστή μελέτη κατά τη διάρκεια της συνόδου.

«Έχω ανοιχτότερο δέρμα, έτσι κάνω χρήση αντιηλιακού, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν το αντιηλιακό βοηθά», πρόσθεσε η δρ Nohelty.

Είπε, επίσης, ότι αναρωτιέται αν τα αντιηλιακά ευρέως φάσματος θα αποδειχθούν πιο επωφελή. «Νομίζω ότι θα ήταν συναρπαστικό να αξιολογήσουμε τα διάφορα είδη των αντιηλιακών», είπε.

Εκτός από το να συστήνει τέτοια αντιηλιακά ευρέως φάσματος, η Δρ Crane θεωρεί κορυφαία προστασία και τα προστατευτικά ρούχα. «Τα παιδιά στην παραλία θα πρέπει να φορούν μπλουζάκια. Δεν θα πρέπει να τρέχουν γύρω-γύρω μόνο με ένα απλό μαγιό σορτσάκι ή ένα μπικίνι», είπε. Τα ευρέως φάσματος αντιηλιακά μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που δεν μπορούν να καλυφθούν.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek