Η συχνότητα και η θνησιμότητα του μελανώματος συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις Η.Π.Α.

Μελάνωμα

Τόσο η συχνότητα εμφάνισης όσο και η θνησιμότητα από διηθητικό μελάνωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση και την αύξηση της πρωτογενούς πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Υπολογίζεται ότι 76.380 Αμερικανοί θα διαγνωστούν με μελάνωμα το 2016. Μια σύγκριση των ποσοστών έδειξε ότι από το 2009 έως το 2016, τα ποσοστά επίπτωσης ανά 100.000 πληθυσμού αυξήθηκαν στα  22,2% έως 23,6%. Ο τρέχον δια  βίου κίνδυνος ανάπτυξης διηθητικού μελανώματος είναι πλέον 1 στις 54 περιπτώσεις, ένα άλμα από 1 σε 58.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος στις ΗΠΑ», είπε ο Δρ Glazer. «Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι αυτή η αύξηση επίπτωσης οφείλεται στην ανίχνευση της πρώιμης / in situ αλλοιώσης και μόνο, αλλά βλέπουμε αυξήσεις σε όλα τα πάχη του μελανώματος, καθώς και του ποσοστού θνησιμότητας που σχετίζεται με το μελάνωμα.

«Η συχνότητα αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι το ποσοστό θνησιμότητας, που μπορεί να δείχνει ότι η έγκαιρη
διάγνωση έχει κάποια επίδραση στη θνησιμότητα και δεν έχει ακόμη πλήρως αναγνωρισθεί», είπε  ο DR Glazer στο Medscape Medical News.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση των δεδομένων από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οι συγγραφείς υπολόγισαν τον διά βίου κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της εκτιμώμενης ετήσιας συχνότητας, το μέσο προσδόκιμο ζωής, και τον πληθυσμό του έτους βάσης, μετά την προσαρμογή για τα άτομα με πολλαπλά πρωτογενή μελανώματα.

Τα πρώτα ποσοστά εμφάνισης υπολογίστηκαν για το 2016 και συγκρίθηκαν με αυτά από το 2009 για να προσδιοριστεί η σωρευτική αύξηση.

Ο Δρ Glazer και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος in situ είχε αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό (3,0% CAGR), με κίνδυνο της ζωής αυξάνεται από 1 σε 78 το 2009 σε 1 στα 58 το 2016.

Όταν συνδυάζονται μαζί, ο κίνδυνος ζωής για να διαγνωστεί με διηθητικό ή in situ μελάνωμα ήταν 1 στις 28.

Τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν επίσης αυξηθεί. Ο ετήσιος αριθμός του πληθυσμού προσαρμοσμένου θανάτους μελανώματος αυξάνεται (1,5% CAGR) 2,8 – 3,1 ανά 100.000 πληθυσμού. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι 10.130 Αμερικανοί θα πεθάνουν από μελάνωμα το 2016, το οποίο είναι ένα άλμα από 8650 το 2009.

Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι τιμές αυξάνονται, εξήγησε ο Δρ Glazer.

«Η γήρανση του πληθυσμού με υψηλά επίπεδα της έκθεσης στον ήλιο σε όλη τη ζωή τους, πριν από την ευρεία υιοθέτηση των αντηλιακών και τον ήλιο προστατευτική ενδυμασία, μπορούν να συμβάλλουν στην αυξημένη συχνότητα του μελανώματος», είπε ο Δρ Glazer. «Επιπλέον, το εσωτερικό μαύρισμα έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού».

«Υπάρχουν βήματα που μπορεί να πάρει το κοινό να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος», τόνισε.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνεχίζουν να αποφεύγουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όταν αυτά βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας», είπε ο Δρ Glazer. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εφαρμογή αντηλιακών, το καπέλο και η προστατευτική ενδυμασία, η αναζήτηση σκιάς για αποφυγή άμεσης έκθεση στον ήλιο, σημείωσε.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με μελάνωμα περιλαμβάνουν ένα οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, το να υπάρχουν πολλές ή ασυνήθιστες κρεατοελιές, μαζί με ανοιχτόχρωμο δέρμα. «Αυτά τα άτομα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στον ήλιο και σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό αλλαγών ή ύποπτων δερματικών αλλοιώσεων», επεσήμανε ο Δρ Glazer.

«Ιατρός με γνώμονα και ειδική γνώση στην εξέταση του δέρματος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος στην ανίχνευση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια, πριν την εμφάνιση της  διεισδυτικής νόσου , η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με μελάνωμα», πρόσθεσε. «Επιπλέον, οι συνολικές εξετάσεις του σώματος του δέρματος παρέχουν μια  διδακτική ευκαιρία, όπου οι ασθενείς μπορούν να εκπαιδευτούν για προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να τους βοηθήσουν να αυτο-αναγνωρίζουν νωρίς ύποπτες βλάβες».

Στη δερματολογική Κλινική Dermadvacne ο δερματολόγος κ Στάμου Χρήστος και οι συνεργάτες του είναι εξειδικευμένοι στην διάγνωση σπίλων και μελανώματος με την τεχνική της δερματοσκόπησης και διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για το σκοπό αυτό. Το ιατρείο διαθέτει το  πλέον εξελιγμένο σύστημα Photofinder Body Studio για την εγκαιρη και ακριβή διάγνωση μελανωμάτων και άτυπων σπίλων μέσω της διαδικασίας της χαρτογράφησης σπίλων.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

epanek