Εξανθήματα στα παιδιά το καλοκαίρι

Τί θα πρέπει να προσέξουμε στα εξανθήματα που παρουσιάζονται το καλοκαίρι.

Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει κάνουν την εμφάνιση τους δυσάρεστα τσιμπήματα και εξανθήματα ιδίως στα παιδιά. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να ενημερωθούμε κατάλληλα για τα εξανθήματα στα παιδιά το καλοκαίρι έτσι ώστε να ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Ένα από αυτά είναι το έκζεμα. Το έκζεμα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του δέρματος που χαρακτηριστικό του είναι ο Εξανθήματακνησμός η ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα. Αν και είναι άγνωστη η αιτία του. Αυτό που ξέρουμε  όμως είναι πως η ζέστη και ο ιδρώτας  επιδεινώνουν την κατάσταση η οποία επηρεάζει περίπου το 15% των παιδιών κάτω των πέντε ετών. Το εξάνθημα κάνει την εμφάνισή του κυρίως  στον αγκώνα ή στο γόνατο αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στα χέρια στο λαιμό και το πρόσωπο.

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε το έκζεμα αλλά μπορείτε να αποφύγετε τις εξάρσεις. Αποφύγετε τα αρώματα τις λοσιόν και τα απορρυπαντικά. Ντύστε με βαμβακερά ρούχα στο παιδί σας για να μείνει δροσερό και χρησιμοποιήστε μια άοσμη λοσιόν για να κρατήσετε το κορμάκι του σωστά  ενυδατωμένο. Επίσης μπορείτε  να κάνετε χρήση  κάποιας αλοιφής με  κορτιζόνη για την αντιμετώπιση του κνησμού.

Εξανθήματα μπορούν επίσης να προκληθούν από διάφορα άνθη και φυτά.

Τα εξανθήματα από τα φυτά εμφανίζονται στα σημεία του σώματος που ήρθαν σε επαφή με το φυτό και κάνουν ορατή την εκδήλωση τους με  μικρά σπυράκια, κοκκινίλες και έντονη φαγούρα. Τα μικρά αυτά σπυράκια έπειτα από λίγο γίνονται μικρές φουσκαλίτσες οι οποίες κρατούν από 1 με 3 μέρες.

Ακόμα πίσω από ένα εξάνθημα μπορεί να κρύβεται ένα τσίμπημα κάποιου εντόμου όπως κουνουπιού, σφήκας ή μέλισσας. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή γιατί ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ.

Το αναφυλακτικό σοκ μπορεί να περιοριστεί σε έναν ερεθισμό ή ένα πρήξιμο αλλά κάποιες φορές μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ζωή του παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται ζάλη, η φωνή γίνεται βραχνιά, η αναπνοή γίνεται πιο δύσκολη και παρουσιάζεται βήχας ή ακόμα και κάποιο πρήξιμο στο πρόσωπο.

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που αν το παιδί σας αντιδρά άσχημα στα τσιμπήματα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να σας ενημερώσει τι μπορείτε να κάνετε σε μια ανάλογη περίπτωση.

Άλλο ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά μικρά παιδιά το καλοκαίρι είναι ο ερεθισμός από την πάνα.

Τα βρέφη είναι ελαφρώς ευάλωτα σε αυτό ειδικά το καλοκαίρι γιατί ο ιδρώτας σε συνδυασμό με μια υγρή πάνα δημιουργούν ερεθισμό. Αυτό όμως είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί καθώς στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές κρέμες ειδικές για αυτήν την περιοχή και με σωστή εφαρμογή θα αποφευχθούν τέτοιου είδους ερεθισμοί.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek