Εγκυμοσύνη και ήλιος – πάνε μαζί;

egkymosynh-hlios

Εγκυμοσύνη και ήλιος – τί θα πρέπει να προσέξω

Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος κατά την περίοδο του καλοκαιριού ένα από τα πολλά που την προβληματίζουν είναι το τι θα πρέπει να κάνει με το θέμα του ήλιου. Εγκυμοσύνη και ήλιος… πάνε μαζί;

Αρκετές  μελέτες που ερευνούν τις συνθήκες του περιβάλλοντος που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού την περίοδο της κύησης έδειξαν ότι ο ήλιος είναι εν μέρη καλός για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν ανάγκη την βιταμίνη D για την ανάπτυξη των οστών του βρέφους και παρόλο που μπορούμε να την βρούμε σε αρκετά τρόφιμα ο καλύτερος τρόπος για να την πάρουμε είναι να βγούμε στον ήλιο.

Βέβαια αυτό με μέτρο και με προσοχή καθώς είναι από τα λίγα καλά που ίσως προσφέρει ο ήλιος σε μια εγκυμονούσα γυναίκα.

Συχνά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα της γυναίκας γίνεται πιο ευαίσθητο στον ήλιο και προκαλεί ταχύτερη καύση. Αυτό ίσως οφείλεται στις ορμόνες που αλλάζουν κατά την περίοδο της κύησης.

Γενικά όμως ο ήλιος την περίοδο της εγκυμοσύνης θέλει μεγάλη προσοχή γιατί κρύβει κινδύνους. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Πρέπει να αποφεύγετε να βγαίνετε έξω τις ώρες του μεσημεριού οπού η θερμοκρασία είναι υψηλή και κατά egkymosynh-hliosσυνέπεια αφόρητη(ακόμα και για αυτούς που δεν εγκυμονούν). Μείνετε σπίτι ανάψτε το κλιματιστικό και πιείτε έναν δροσερό χυμό. Κάντε ένα μπάνιο και γενικά ξεκουραστείτε.  Ειδικά αν έξω έχει καύσωνα θα πρέπει να μείνετε σε όσο το δυνατόν περισσότερο δροσερό περιβάλλον.

Τώρα σε περίπτωση που δεν μπορείτε να μείνετε μέσα φορέστε το αντηλιακό σας καπέλο απαραίτητα και ανοιχτόχρωμα ελαφριά ρούχα.

Την περίοδο των διακοπών μην πηγαίνετε στην θάλασσα τις μεσημεριανές ώρες. Να προτιμάτε να πάτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα οπού ο ήλιος δεν καίει και οι βλαβερές ακτίνες έχουν ελαττωθεί κατά πολύ.

Επίσης δεν πρέπει να κάνετε ηλιοθεραπεία την περίοδο της εγκυμοσύνης για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι από τον   ήλιο μπορεί να αποκτήσετε φλεβίτιδα καθώς το κυκλοφορικό σας σύστημα επιβαρύνετε από τον ήλιο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και συσπάσεις στην μήτρα οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και πρόωρο τοκετό.

Φροντίστε το αντηλιακό σας να έχει υψηλό δείκτη προστασίας και χρησιμοποιείστε το τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάτε στην θάλασσα. Επίσης πρέπει να το ανανεώνετε συχνά για να μην χάνει την ισχύ του.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν όλα μπορούν να γίνουν με την ανάλογη προσοχή.

Γι’ αυτό φορέστε το καπέλο σας τα γυαλιά ηλίου σας το αντηλιακό σας και απολαύστε την βόλτα σας στην παραλία.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek