Ηλιακά Εγκαύματα – Πώς θα προστατευτώ;

iliaka-egkavmata

Μάθετε τους τρόπους προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα.

Τα ηλιακά εγκαύματα οφείλονται στην υπερβολική απορρόφηση της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας από το δέρμα.

Τι μπορώ να κάνω όμως για να προστατέψω τον εαυτό μου από την υπεριώδη ακτινοβολία η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του δέρματος όπως το μελάνωμα;

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί την βασική  πηγή των ακτινών UV, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να μένουμε μέσα για να προστατευθούμε.

Υπάρχουν κάποια βήματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία UV και κατά συνέπεια στα ηλιακά εγκαύματα.

Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται την προστασία τους από τον ήλιο μόνο όταν πρόκειται να περάσουν μια μέρα στην iliaka-egkavmataθάλασσα ή στην πισίνα. Κάτι που βέβαια δεν είναι καθόλου σωστό γιατί η ζημιά από τον ήλιο γίνεται σιγά σιγά μέρα με την μέρα και γι’ αυτό  θα πρέπει να προσέχουμε το δέρμα μας πάντα.

Η παραμονή στην σκιά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περιορίσετε την έκθεση σας στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Φορέστε ένα αντηλιακό

Βάλτε ένα πουκάμισο

Ένα καπέλο

Γυαλιά ηλίου.

Άλλος ένας τρόπος να περιορίσετε την έκθεσή σας στις υπεριώδεις ακτίνες είναι να αποφεύγεται την ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 10π.μ. και 4μ.μ. που το υπεριώδες φως είναι πολύ ισχυρό.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ισχυρές είναι οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου μπορείτε να κάνετε το τεστ της σκιάς. Εάν η σκιά σας είναι μικρότερη από ότι είστε εσείς τότε οι ακτίνες του ηλίου είναι ισχυρότερες και θα πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Κατά την επιλογή του αντηλιακού προϊόντος που χρησιμοποιείτε βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα.

Τα αντηλιακά με ευρεία προστασία φάσματος (UVA και UVB ακτινοβολία)και με συντελεστή ηλιακής προστασίας (SPF) θα πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας 30 και πάνω.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει αποδειχθεί ότι τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας κάτω από 15 προστατεύουν μόνο από τα ηλιακά εγκαύματα και όχι από τον καρκίνο του δέρματος ή την πρόωρη γήρανση.

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο αντηλιακό για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα αποτελεσματικό.

Τα περισσότερα αντηλιακά προϊόντα κρατούν 2-3 χρόνια αλλά καλό είναι να τα ανακινούμε πριν την χρήση.

Αλλά παρόλα αυτά ατυχήματα συμβαίνουν. Τι  μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση εγκαύματος;

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε τέσσερις με έξι ώρες, έτσι ένα ροζ σημάδι στην παραλία μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο πρόβλημα αργότερα.

Μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο με κάποιο ενυδατικό αφρόλουτρο για να καταπραϋνθεί η επιδερμίδα σας έπειτα απλώστε στο δέρμα σας μια ενυδατική λοσιόν που να περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης για μια ή δύο μέρες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Τα εγκαύματα αντλούν την υγρασία από την επιφάνεια του δέρματος και για αυτόν το λόγο καλό θα ήταν να πίνετε περισσότερο νερό και χυμούς για μερικές μέρες για να αποφύγετε την αφυδάτωση του οργανισμού.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek