Το παιδί μου ξύνεται, τι να προσέξω; (Ατοπική Δερματίτιδα).

Atopiki-Dermatitida

Παιδί και Ατοπική Δερματίτιδα.

Τα μικρά παιδιά πολλές φορές παρουσιάζουν κάποιες κοκκινίλες ή ερεθισμούς οι οποίες είναι γνωστές ως ατοπικές δερματίτιδες.

Τι είναι όμως η ατοπική δερματίτιδα;

Είναι μια κατάσταση του δέρματος, φλεγμονώδης, που άλλοτε ηρεμεί και άλλοτε βρίσκεται σε έξαρση. Οι ατοπικές δερματίτιδες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι χρόνιες και ταλαιπωρούν τα παιδάκια για αρκετά χρόνια της ζωής τους.

Τα παιδιά που έχουν ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζουν έντονη φαγούρα που συνοδεύεται με κοκκινίλες. Αυτό Atopiki-Dermatitidaσυμβαίνει γιατί οι πόροι του δέρματος κλείνουν σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα εκεί το δέρμα να γίνεται ξηρό. Ένα 40% των παιδιών που παρουσιάζουν τέτοιου είδους δερματίτιδες, οφείλουν την εμφάνιση τους σε αλλεργίες που έχουν σχέση με τις τροφές.

Πιο συγκεκριμένα, ένα παιδί μπορεί να έχει μια αλλεργία στο γάλα και να παρουσιάσει μια ατοπική δερματίτιδα σε διάφορα μέρη του σώματος, συνήθως στα μάγουλα.

Δερματίτιδες που οφείλονται σε αλλεργίες μπορούν να κρατήσουν μέχρι και τα πέντε χρόνια του παιδιού και μετά σιγά σιγά εξαφανίζονται.

Αυτή η πάθηση ωστόσο είναι πάρα πολύ συχνή και κάνει την εμφάνιση  της περίπου στο 25 με 30% των παιδιών.

Συχνά οι γιατροί αναφέρονται στο έκζεμα και την ατοπική δερματίτιδα χωρίς να τα διαφοροποιούν και αυτό γιατί στην ουσία έκζεμα λέμε το ξηρό δέρμα που έχει φλεγμονή αλλά στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται πάντα με την ατοπική δερματίτιδα.

Πέραν αυτού όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες. Μπορεί να είναι η επαφή με σκόνη ή άμμο, τα μάλλινα και συνθετικά ρούχα, ο καπνός του τσιγάρου, οι αλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, ακόμα και η χρήση κάποιον απορρυπαντικών.

Τώρα ανάλογα την ηλικία που μπορεί να έχει το παιδί η εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας διαφέρει. Στα νεογέννητα συνήθως παρουσιάζετε στο πρόσωπο και κυρίως στα μάγουλα. Στα πιο μεγάλα παιδιά μπορεί να παρουσιαστεί στους αγκώνες και στους καρπούς των χεριών, στα γόνατα και στο πίσω μέρος από αυτά, στον λαιμό και στις μασχάλες.

Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που να αποδεικνύει την ατοπική δερματίτιδα οπότε ο γιατρός θα πρέπει να κάνει την διάγνωση από την κλινική εικόνα του παιδιού λαμβάνοντας  υπόψη το ιστορικό του παιδιού και της οικογένειάς του.

Συνήθως οι γιατροί προτείνουν κορτιζονούχες  κρέμες και αντισταμινικά φάρμακα. Η αγωγή που θα δοθεί πρέπει να ακολουθηθεί σωστά όλες τις μέρες που έχει πει ο γιατρός και εμείς οι γονείς δεν πρέπει να δίνουμε την αγωγή αυτή και στα άλλα παιδιά της οικογένειας.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek