Εμφανίστηκαν νέες ελιές. Πρέπει να ανησυχώ;

Nέες Ελιές. Πότε πρέπει να ανησυχείτε;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στις διαγνώσεις για κακοήθες μελάνωμα. Υπολογίζεται ότι η   αύξηση στην νόσο είναι περίπου 25% .

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία ή δεν παρατηρούν ότι εμφανίζονται νέες ελιές που επιστημονικά ονομάζονται σπίλοι. Οι σπίλοι λοιπόν μπορούν να εξελιχθούν σε μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου που ονομάζεται κακοήθες  μελάνωμα, όταν δεν γίνουν έγκαιρα αντιληπτοί.

Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς σπίλους, ακόμα και αυτοί που έχουν εκ γενετής βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Βέβαια σε ένα βαθμό παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα.

Το μελάνωμα εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, μπορεί να παρουσιαστεί στις πατούσες στις παλάμες ή κάτω από τα νύχια. Μπορεί να είναι οζώδες ή επιφανειακό. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται εντελώς ξαφνικά σε υγιές δέρμα.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κακοήθες μελάνωμα. Για αυτό τον λόγο πρέπει πάντα να φροντίζουμε την προστασία μας με σωστά αντηλιακά όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Το μελάνωμα που βρίσκεται στα νύχια το συναντάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό στους ενήλικες ενώ η εμφάνιση του σε παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνια. Συνήθως παρουσιάζεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ή στον αντίχειρα. Η διάγνωση του μελανώματος σε αυτό το σημείο γίνεται με βιοψία.

Είναι λοιπόν σημαντικός ο έλεγχος των σπίλων που είδη έχουμε από τον γιατρό μας έτσι ώστε να προλάβουμε nees-eliesπιθανά μελανώματα σε αρχικό στάδιο. Ο συστηματικός έλεγχος είναι πιο σημαντικός σε εκείνους που έχουν περισσότερους από 50 σπίλους. Ιδίως θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας σε περίπτωση που ένας σπίλος αλλάξει μέγεθος ή χρώμα ή ξαφνικά αρχίσει να αιμορραγεί.

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι η πιο σύγχρονη και εξελιγμένη μέθοδος για την διάγνωση του κακοήθους μελανώματος. Γίνεται με μια κάμερα ιατρικής φύσεως η οποία κάνει μια σειρά από λήψεις φωτογραφιών μεγάλης ανάλυσης. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη οι σπίλοι χαρτογραφούνται με αποτέλεσμα να τους εντοπίζουμε με μεγάλη ακρίβεια στις επόμενες εξετάσεις. Έτσι οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει θα γίνει άμεσα αντιληπτή.

Όπως καταλαβαίνετε τα πλεονεκτήματα της χαρτογράφησης είναι πολλά. Η παρακολούθηση των σπίλων είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του κακοήθες μελανώματος κοινός του καρκίνου του δέρματος.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε στο νου μας ότι κάθε διαφοροποίηση πρέπει να εξετάζεται. Έτσι αν παρατηρήσουμε νέους χρωματισμούς ή αλλαγή στην ένταση του χρώματος, αλλαγή στο μέγεθος, φαγούρα, περίεργη αίσθηση, αιμορραγία, κάποια πληγή ή καινούριο σπίλο δεν παραλείπουμε να επισκεφτούμε άμεσα τον δερματολόγο μας.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek