Φλεβικοί Κιρσοί (ή Φλεβίτιδα). Θα πρέπει να μας απασχολούν;

flevikoi kirsoi

Παρατήρησα ότι έχω φλεβίτιδα (ή κιρσούς). Κινδυνεύω από κάτι; Τι πρέπει να κάνω;

Για να απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση οφείλουμε να δώσουμε μερικά στοιχεία για τους κιρσούς (ή την φλεβίτιδα όπως την λένε).flevikoi-kirsoi-2

Τι είναι οι φλεβικοί κιρσοί; Οι κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες στο πόδι που έχουν διάμετρο πάνω από 3 χιλιοστά. Οι κιρσοί μπορεί να περιλαμβάνουν τις σαφηνείς φλέβες ή κλάδους αυτών ή άλλες υποδόριες φλέβες. Γενικά οι κιρσοί είναι ελικοειδείς αλλά οι σαφηνείς φλέβες με παλινδρόμηση ακόμα και έχουν ευθεία πορεία ταξινομούνται ως κιρσοί.

Είναι συχνή πάθηση οι κιρσοί; Είναι πολύ συχνή πάθηση. Το 20-25% των γυναικών και το 10-15% των ανδρών πάσχουν από φλεβικούς κιρσούς στα πόδια.

Που οφείλονται οι κιρσοί; Οι κιρσοί οφείλονται σε δυσλειτουργία των βαλβίδων που βρίσκονται μέσα στις φλέβες. Οι βαλβίδες κλείνουν και ανοίγουν και με αυτό το τρόπο προωθείται το αίμα προς τον κορμό. Όταν ύπαρχει πρόβλημα στην λειτουργία των βαλβίδων των φλεβών, αυτό οδηγεί σε παλινδρόμηση του αίματος (Reflux), δηλαδή το αίμα αντί να προωθηθεί προς το κορμό λιμνάζει στο πόδι και αυτό έχει ως συνέπεια ο ασθενής νε εμφανίζει πρήξιμο στο πόδι καθώς και άλλα σημάδια φλεβικής ανεπάρκειας όπως κάψιμο, κράμπες κτλ.

Θα πρέπει να ανησυχώ που έχω κιρσούς; Οι φλεβικοί κιρσοί είναι μια πάθηση που δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου. Τα  κύρια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ασθενής με κιρσούς είναι οι εκδηλώσεις της φλεβικής ανεπάρκειας όπως κουρασμένα ή βαριά (πρησμένα) πόδια, καψίματα ή και πιο προχωρημένες εκδηλώσεις της νόσου όπως αλλαγή του χρώματος (υπέρχρωση του ποδιού). Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να εκδηλωθεί είναι το πήξιμο του αίματος μέσα στο κιρσό (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα) και η αιμορραγία από ένα κιρσό. Και τα δύο θα απαιτήσουν αγγειοχειρουργική αντιμετώπιση.

Ο αγγειοχειρουργός, κατά την αρχική εξέταση σε ασθενή με κιρσούς, οφείλει να κάνει μια πλήρη εκτίμηση του φλεβικού συστήματος, να αξιολογήσει την πιθανή επέκταση του προβλήματος των κιρσών και να προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης πάντα σε συνενόηση με τον ασθενή.

Κωνσταντίνος Μ. Πυργάκης MD MSc PhD 

Αγγειολόγος- Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος Αγγείων

Dermadvance Laser Skin Clinic

Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής κλινικής 401 ΓΣΝΑ

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek