Ευρυαγγείες Αντιμετώπιση

Ευρυαγγείες

Ένα πρόβλημα αισθητικής φύσεως που θεραπεύεται.

Τι είναι

Πρόκειται για μικρά επιφανειακά αγγεία τριχοειδούς μορφής διαμέτρου 0,1 έως 1 χιλιοστoύ όπου κάνουν τη εμφάνιση τους κάτω από την επιδερμίδα και είναι εμφανώς ορατά με γυμνό μάτι. Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, συνήθως είναι λίγα και μικρής διαμέτρου, παρόλα αυτά δημιουργούν αισθητικό κυρίως πρόβλημα και στα δύο φύλα με μία βασική προτίμηση στις γυναίκες. Παρουσιάζονται με διάφορες μορφές βλάβης που τις χαρακτηρίζουμε ως αραχνοειδείς, στικτές και βλατιδώδεις, διάχυτες ή γραμμοειδής και το χρώμα τους είναι κόκκινο ή μπλε.

Εμφανίζονται στο πρόσωπο, στην περιοχή κάτω από τα βλέφαρα, γύρω από τη μύτη, στα μάγουλα και στο πηγούνι. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για φλεβική ανεπάρκεια όταν έχουμε ευρυαγγείες στο πρόσωπο παρα μόνο αν τις εντοπίσουμε στα πόδια. Η διάσπαση του κολλαγόνου της επιδερμίδας είναι η βασική αιτία της διάτασης των φλεβών με αποτέλεσμα να λεπταίνουν και να εξαπλώνονται καθώς το κολλαγόνο αποτελεί βασικό υλικό που περιέχεται στα τοιχώματα των αγγείων.

Βασικές αιτίες εμφάνισης

Οι ευρυαγγείες μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης ή κατά τη διάρκεια θεραπείας με οιστρογόνα, σε νοσήματα του κολλαγόνου, τη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, στην ποικιλοδερμία του “Civatte”, στη ροδόχρου νόσο καθώς και σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Η κληρονομική προδιάθεση επίσης αποτελεί σημαντική αιτία εμφάνισης τους. Πιθανή αιτία μπορεί να αποτελέσει ένα τραύμα της επιδερμίδας από το απότομο τράβηγμα των τριχών κατά τη διάρκεια αποτρίχωσης.

Η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επίσης αποτελεί καταλυτικό ρόλο για την εμφάνισή των ευρυαγγειών κυρίως σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Η (UV) ακτινοβολία του ήλιου προκαλεί πρόωρη φωτογήρανση, με αποτέλεσμα να εξασθενεί το κολλαγόνο που βρίσκεται στα τοιχώματα των αγγείων και αυτά με τη σειρά τους να διατάσσονται και να δημιουργούν ευρυαγγείες.

Τα συμπτώματα

Μπορούμε να πούμε πως οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Επηρεάζουν όμως αρκετά την εικόνα μας από αισθητικής πλευράς και κατ επέκταση την ψυχολογία μας ενώ σπανίως αποτελούν απειλή για την υγεία μας. Είναι απαραίτητο όμως να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί με το πέρασμα του χρόνου έχουν την τάση να εξαπλώνονται.

Βασικές θεραπείες. Πώς να απαλλαγείτε.

Η μέθοδος της μικροδιαθερμοπηξίας που εφαρμόζαμε παλαιότερα δεν μπορούμε να πούμε πως είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς πολύ συχνά άφηνε μόνιμα σημάδια στο πρόσωπο και πλέον αποτελεί παρελθόν. Επίσης οι διάφορες κρέμες που χρησιμοποιούσαμε, στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τις ευρυαγγείες όπως θα έχετε συχνά διαπιστώσει, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα διότι η δράση τους περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια του δέρματος και αδυνατούν να προσεγγίσουν τη ρίζα του προβλήματος και να προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Η πλέον εξελιγμένη μέθοδος της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης που εξασφαλίζει την πιο αποτελεσματική και σίγουρη θεραπεία των ευρυαγγειών στο πρόσωπο και γίνεται αποκλειστικά με Laser, όπως το KTP 532nm, το Long Pulse Nd:Yag και το Παλμικό Laser Χρωστικής Long Pulse Pulsed Dye Laser. Πρόκειται για λεπτές δέσμες φωτός που είναι σε θέση να εξαφανίσουν από τις πιο λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, όσο και τις πιο βαθιές και πλατιές που βρίσκονται στο πιο παχύ τοίχωμα του δέρματος.

Η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια και υψηλού επιπέδου αποτελέσματα, γεγονός που οφείλεται στην ικανότητα επιλογής, εντοπισμού και εξαφάνισης του σημείου της βλάβης (διευρυμένα αγγεία) στο δέρμα χωρίς να επηρεάζεται η γύρω από αυτό υγιής περιοχή, γι’αυτό και ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Μόλις μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου χρόνος έκθεσης των αγγείων σε ακτινοβολία είναι ικανός να τα εξαφανίσει, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά μικρός ώστε να επηρεάσει το γύρω φυσιολογικό δέρμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι κατάλληλη και ακίνδυνη για όλους τους τύπους δέρματος, είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, έτσι αποφεύγουμε τον κίνδυνο αιμορραγίας και μόλυνσης του δέρματος. Η θεραπεία εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος, δεν διεισδύει δηλαδή βαθιά στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μην αφήνει ουλές και σημάδια και ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητα του. Μία έως τρεις (1-3) συνεδρίες είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek