Πανάδες μετά την εγκυμοσύνη

Οι πανάδες στο πρόσωπο ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά απο αυτήν αποτελούν συχνό δερματικό φαινόμενο όπου μεγάλο ποσοστό γυναικών καλέιται να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Ας δούμε πώς δημιουργούνται, τι ακριβώς τις προκαλεί, αλλά και πως αντιμετωπίζονται.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αποτελεί μία δερματική πάθηση, αλλά ένα αισθητικής φύσεως φαινόμενο στην επιφάνεια του δέρματος που δημιουργεί καφέ κυλίδες στο πρόσωπο, το ντεκολτέ αλλά και τα χέρια. Αποτελεί ουσιαστικά τον αποχρωματισμό του δέρματος και κατα κύριο λόγο είναι σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Παρότι δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, σήμερα διαθέτουμε αποτελεσματικές μεθόδους για την εξάλειψη των καφέ σημαδιών. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του γιατρού μας έχει μεγάλη σημασία για την σωστή αντιμετώπισή τους.

Πώς δημιουργούνταιegkymosynh

Οι πανάδες εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη  λόγω της αυξανόμενης παραγωγής μελανίνης στον οργανισμό.
Δημιουργούνται, στην ουσία, από υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Προκαλείται ένα είδος υπερέκκρισης της μελανίνης ιδιαίτερα στο πρόσωπο (μέτωπο και μάγουλα). Συνήθως δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση και το δέρμα επανέρχεται στο φυσιολογικό του χρωματισμό όταν οι ορμόνες αποκτούν και πάλι τη φυσιολογική τους λειτουργία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η κληρονομική προδιάθεση, καθώς και η μη φυσιολογική λειτουργία γυναικείων ορμονών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η χρήση αντισυλληπτικών αλλά και η έλλειψη αντηλιακής προστασίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελούν τα κύρια αίτια της εμφάνισης των πανάδων. Παρατηρήται έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υψηλής ακτινοβολίας. Ωστόσο υπάρχει μικρό ποσοστό περιπτώσεων που οι παραπάνω λόγοι δεν αποτελόυν αιτία για την εμφάνισή τους οπότε επιστημονικά χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθείς.

Πρόληψη και προστασία

Η συσσωρευτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας και η συχνή και πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία αποτελούν βασική αιτία εμφάνισης των πανάδων στο δέρμα.

Η έλλειψη ενυδάτωσης του δέρματος με εξειδικευμένα προιόντα φροντίδας αφήνει το δέρμα απροστάτευτο και ακόμα πιο εκτεθειμένο στους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες.

Στο διάστημα, τουλάχιστον 6 μηνών, που ακολουθεί αμέσως μετά από χημικά πίλινγκ ή θεραπείες με λέιζερ, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούνται αντηλιακά ευρέου φάσματος.

Τα προϊόντα με φωτοευαισθητοποιές ουσίες πρέπει να αποφεύγονται τουλάχιστον για τους μήνες που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια.

Το καλοκαίρι ιδιαίτερα χρειάζεται επιπλέον αντηλιακή προστασία φορώντας καπέλο και ανανεώνοντας συχνά την αντηλιακή κρέμα.

Οι πανάδες που εμφανίζονται κατα την εγκυμοσύνη δεν ήρθαν για να μείνουν

Είναι αλήθεια πως η εμφάνιση πανάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση προσωρινή και στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγει μετά τη γέννα, καθώς οι ορμόνες επανέρχονται στη φυσιολογική τους λειτουργία. Εκείνο που πρέπει απαραίτητα να γίνει για τη σωστή προφύλαξη του δέρματος είναι να παραμείνετε μακριά από τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να χρησιμοποιείτε καλυπτικά καλλυντικά αν παρατηρήσετε πως οι πανάδες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και κρέμες που περιέχουν υδροξύλιο καθώς είναι συστατικό που βελτιώνει και αποτρέπει την κατάσταση αρκετά αποτελεσματικά. Αν οι πανάδες επιμένουν και μετά τη γέννα, γεγονός που είναι σπάνιο, είναι ωφέλιμο να επισκεφτείτε τον δερματολόγο ο οποίος με κατάλληλη καθοδήγηση και θεραπεία θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε οριστικά.

Πότε μπορώ να κάνω θεραπεία

Με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής δερμοανάλυσης ελέγχουμε την έκταση της βλάβης στο δέρμα και με σωστή διάγνωση θα έρθουμε πιο κοντά στο επιτυχές αποτέλεσμα. Οι θεραπείες κοσμητικής δερματολογίας είναι καθοριστικής σημασιάς για την αντιμετώπιση των επιδερμικών πανάδων ενώ οι χοριακές ή αυτές του μεικτού τύπου δεν ανταποκρίνονται εύκολα και χρειάζονται συνδυασμό δραστικών θεραπειών. Γενικότερα για την σωστή αντιμετώπιση των πανάδων ιδανική περίοδος είναι το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας.

Εναλακτικές θεραπείες

· Με λευκαντικές κρέμες. Προλαμβάνουν και αναστέλουν τη δημιουργία των πανάδων.
· Με χημικά peelings. Αντιμετωπίζουν επιφανειακές δυσχρωμίες ενώ για βαθύτερες περιπτώσεις χρειάζεται πιο επίμονη αντιμετώπιση.
· Με απόξεση με μικροκρυστάλλους. Γίνεται με ειδικά μηχανήματα που κάνουν απόξεση του δέρματος και είναι εξίσου αποτελεσματικά.
· Με Laser. Εξαιρετικά αποτελεσματικό για τις ηλιακές και γεροντικές κηλίδες που εμφανίζονται σε πρόσωπο και ράχη χεριών. Ανάλογα την κάθε περίπτωση χρειάζεται 1-3 θεραπείες για να εξαφανίσετε πλήρως τις πανάδες.
· Με κρυοθεραπεία: Μία οικονομική και αρκετά απλή μέθοδος που δεν απαιτεί αναισθησία. Παρουσιάζει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
· Με υδροκινόνη: Συστατικό που βοηθάει στον αποχρωματισμό του δέρματος αναστέλλοντας τη δημιουργία μελανίνης στο δέρμα. Είναι κατάλληλο για τις περισσότερες περιπτώσεις, περιέχεται με ποσοστο 2% σε προϊόντα φροντάδας, διατίθεται στα φαρμακεία ενώ προϊόντα με υψηλότερο ποσοστό υδροκινόνης χρειάζονται ιατρική συνταγή.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek