Κονδυλώματα – Θεραπείες και Αντιμετώπιση

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για σωστή θεραπεία και δυναμικές μεθόδους αντιμετώπισης

Τι είναι; Τα  κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οφείλονται σε κάποιες μορφές του ιού ΗPV. Εμφανίζονται κυρίως πάνω στα γεννητικά όργανα στην εσωτερική επίστρωση του κόλπου και του ορθού (τον βλεννογόνο), αλλά και τον πρωκτό. Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζονται μέσα στην ουρήθρα ενώ πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστούν και μέσα στο  στόμα.

 Πώς μεταδίδονται; Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον πλέον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης του ιού εξαιτίας της απευθείας επαφής με την προσβεβλημένη περιοχή. Ωστόσο και η άμεση επαφή (αν δηλαδή κάποιος αγγίξει την περιοχή που έχει προσβληθεί από τον ιό και με το ίδιο χέρι αγγίξει τα γεννητικά του όργανα ή τον πρωκτό) ενοχοποιείται αρκετά για την μετάδοση του ιού. Επειδή λοιπόν η απλή τριβή είναι ικανή να επιτρέψει στον ιό να εισχωρήσει στο επιθήλιο, πρέπει να σημειώσουμε, ότι το προφυλακτικό δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία καθώς αφήνει εκτεθειμένη μια αρκετά μεγάλη περιοχή του πέους.

Οι θεραπείες που θα αναφερθούμε παρακάτω πιο αναλυτικά είναι η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία), η διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση), το laser και η χειρουργική αφαίρεση. Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε πως πρέπει να εφαρμόζονται αποκλειστικά σε δερματολογικό ιατρείο και σίγουρα υπό την επίβλεψη έμπειρου δερματολόγου.

Κρυοθεραπεία

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μεθόδους, κατά την οποία καταστρέφονται οι βλάβες μέσω ψύξης χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο. Είναι μια μέθοδος που δεν θα την επιλέγαμε εύκολα διότι στην περιοχή που εφαρμόζεται δημιουργεί μεγάλες φυσαλίδες πολύ συχνά αφήνει στο δέρμα ουλές και υποχρωμίες καθώς καταστρέφει και μέρη υγιούς δέρματος. Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος υποτροπών δημιουργώντας την ανάγκη επανάληψης της θεραπείας.

 Διαθερμοπηξία

Η διαθερμοπηξία αποτελεί επίσης μια παλιά μέθοδο κατά την οπoία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας ουλών στο δέρμα και χρειάζεται μεγάλο χρόνο αποθεραπείας.

Χειρουργική αφαίρεση

Θα λέγαμε πως η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε πολύ βαριές βλάβες κυρίως στην περιοχή του πρωκτού.

Laser CO2

Μπορούμε να μιλήσουμε για την πιο εξελιγμένη μέθοδο αντιμετώπισης και επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων. Σε μία και μόνο συνεδρία μπορεί να αφαιρέσει επιλεκτικά και να συμβάλει στην πλήρη εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών. Χρησιμοποιούμε αναισθητική κρέμα στην μολυσμένη περιοχή, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να είναι ανώδυνη και δεν δημιουργεί ουλές στο δέρμα. Επίσης ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος. Κατά τη θεραπεία μέσα από αυτή τη μέθοδο, πρέπει να τονίσουμε, πως πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από δερματολόγο που θα έχει πλήρη τεχνογνωσία και αρκετά μεγάλη επιδεξιότητα.

Η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι η Restrain Condylomata εξέλιξη της Inhibit,  όπου φυσικά εφαρμόζεται σε οργανωμένο ιατρείο με σωστό εξοπλισμένο.

Η χρήση μεγεθυντικών φακών με ισχυρή δέσμη φωτός σε συνδυασμό με υπερπαλμικό Laser CΟ2 είναι σε θέση να ανιχνεύσει ακόμα και τις πιο μικροσκοπικές βλάβες που δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι, έτσι παρέχει τη δυνατότητα εξάλειψης τους και αποκλείει τη δημιουργία νέων βλαβών με αποτέλεσμα να μην επεκταθεί η βλάβη σε υγιές δέρμα.

Διασφαλίζοντας την πλήρη εξάλειψη των κονδυλωμάτων, αμέσως μετά την εξάχνωσή τους γίνεται απόξεση, για να πετύχουμε την πλήρη απομάκρυνση της βλάβης, και κατόπιν επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του Laser CΟ2.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται συχνά ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται, πιθανές καινούργιες βλάβες, εγκαίρως. Μιλάμε κυρίως για υπολειμματικές βλάβες, καθώς και βλάβες που δεν είχαν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους διότι ο χρόνος εμφάνισης των δερματικών κονδυλωμάτων  κυμαίνεται από 1-8 μήνες. Μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη ίαση μόνο στην περίπτωση μη εμφάνισης νέων κονδυλωμάτων στη διάρκεια 8 μηνών.

Η μοναδική μέθοδος που σταματά την εξάπλωση των κονδυλωμάτων και μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε υποτροπή του ιού είναι η Inhibit Condylomata αφού είναι πραγματικά σε θέση να καταστρέψει όλες τις πιθανές εστίες της νόσου.

Διαθέτουμε ένα πλήρες εξοπλισμένο ιατρείο με όλη την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να προσφέρουμε τις ιατρικές γνώσεις και υπηρεσίες μας σχετικά με όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική σελίδα μας για τα κονδυλώματα.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek