Δέκα απλές συμβουλές για να έχετε υγιή αγγεία

Δέκα απλές συμβουλές για να έχετε υγιή αγγεία

Τι είναι τα αγγεία; Τα αγγεία είναι ¨σωλήνες-αγωγοί¨ και χωρίζονται σε τρία είδη, δηλαδή στις αρτηρίες (που μεταφέρουν το αίμα από το κέντρο στην περιφέρεια), στις φλέβες (που μεταφέρουν το αίμα από την περιφέρεια προς το κέντρο) και στα λεμφαγγεία (που μεταφέρουν την λέμφο από την περιφέρεια προς το κέντρο). Το σύστημα των αγωγών αυτών, που έχουν μήκος συνολικά 96.000 χιλιόμετρα ή δυόμιση φορές την περίμετρο της γης, αποτελεί πραγματικά ένα θαύμα της φύσης μιας και είναι αδύνατο να κατασκευαστεί από τον άνθρωπο παρόμοιο σύστημα κυκλοφορίας. Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε υγιή αγγεία; Διαβάστε τις δέκα συμβουλές για να έχετε αγγεία που λειτουργούν σωστά:

  1. diakopi-kapnismatosΔιακόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί τεράστια βλάβη στα αγγεία. Συγκεκριμένα, οι καπνιστές έχουν τετραπλάσια πιθανότητα εμφάνισης στενώσεων στις αρτηρίες των ποδιών λόγω δημιουργίας πλακών στο τοίχωμα τους.
    Το κάπνισμα επταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Επίσης, οι στενώσεις των καρωτίδων αρτηριών σχετίζονται με την ποσότητα των τσιγάρων που καταναλώνονται και ο κίνδυνος αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται στους ενεργούς καπνιστές. Στις φλέβες, έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση φλεβικών θρομβώσεων.
  2. Περπατήστε, αποκτήστε φυσική δραστηριότητα: Το περπάτημα όπως και άλλες φυσικές δραστηριότητες όπως αθλήματα, ποδηλασία, κολύμβηση είναι εξαιρετικά σημαντικές για την σωστή λειτουργία των αρτηριών και των φλεβών. Οι άνθρωποι που έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας και κάνουν καθιστική ζωή, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών στενώσεων στις αρτηρίες των ποδιών. Επίσης, με το περπάτημα ή τρέξιμο, ενεργοποιείται ο γαστροκνήμιος μυς (η γάμπα) ο οποίος και αποτελεί σημαντική αντλία μεταφοράς του αίματος προς τον κορμό και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η συσσώρευση αίματος στις φλέβες των ποδιών.
  3. Αποφύγετε την ορθοστασία: Κατά την μετακίνηση του ανθρώπου από την ύπτια στην όρθια θέση υπάρχει συσσώρευση περίπου 500 ml αίματος στις φλέβες των ποδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση μέσα στις φλέβες και τελικά ο άνθρωπος να εμφανίζει βαριά και πρησμένα πόδια με την παρατεταμένη ορθοστασία. Είναι επιθυμητό να αποφεύγουμε όσο είναι εφικτό τη στατική ορθοστασία για να έχουμε υγιείς φλέβες.
  4. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος: Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση  φλεβικών θρομβώσεων και φλεβικής ανεπάρκειας. Έστω και η αύξηση 3-5 κιλών προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στις φλέβες των ποδιών. Επίσης, η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
  5. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού καθώς το αλάτι συμβάλλει στην εμφάνιση υπέρτασης που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, στενώσεων στις αρτηρίες των ποδιών και καρωτιδικής νόσου.
  6. Ελέγξτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας: Ο σακχαρώδης διαβήτης επιταχύνει την διαδικασία της αθηροσκλήρωσης δηλαδή της εμφάνισης στενώσεων στις αρτηρίες του σώματος. Οι σακχαροδιαβητικοί ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε ακρωτηριασμούς των κάτω άκρων σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Στις ΗΠΑ, το 60% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών των κάτω άκρων οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη.
  7. Το καλοκαίρι, αποφύγετε την συνεχή έκθεση στον ήλιο και αποφύγετε το καυτό νερό στα πόδια σας: Η έκθεση στον ήλιο και γενικά σε ζεστά περιβάλλοντα οδηγεί σε εμφάνιση σημείων φλεβικής νόσου, ευρυαγγειών και δυσάρεστων ενοχλήσεων όπως πρησμένα πόδια, καψίματα.
  8. Ελέγξτε την χοληστερίνη σας: Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης αυξάνουν την πιθανότητα στενώσεων σε αρτηρίες όπως της καρδιάς, τις καρωτίδες , τις αρτηρίες των κάτω άκρων. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται όλα τα κλάσματα της χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια. Μια ισορροπημένη δίαιτα με μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης με μεγάλο όφελος για την υγεία σας.
  9. Διαχειριστείτε το άγχος σας: Το άγχος- stress δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος γι΄αυτό και δεν μπορούν να γίνουν μελέτες που να αποδεικνύουν σε ποιό βαθμό συμμετέχει στις παθήσεις των αγγείων. Φαίνεται όμως ότι συμβάλλει στην αθηροσκληρωτική νόσο των αγγείων.
  10. Γνωρίζετε πότε να υποβληθείτε σε προληπτικές εξετάσεις ανίχνευσης παθήσεων των αγγείων: Όλοι οι άνδρες στην ηλικία των 65 ετών θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υπερηχογράφημα κοιλιακής αορτής. Εάν υπάρχουν πρώτου βαθμού συγγενείς με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται πιο νωρίς. Σε ασθενείς άνω των 50 ετών, καπνιστές με σακχαρώδη διαβήτη, είναι χρήσιμη η προληπτική αγγειοχειρουργική εξέταση για ανεύρεση αρτηριακής νόσου των κάτω άκρων. Ο αγγειοχειρουργός ανάλογα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης θα αποφασίσει ποτέ θα χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος ή άλλη αντιμετώπιση. Στις ΗΠΑ, δεν συνίσταται προληπτική εξέταση για ανίχνευση της καρωτιδικής νόσου στον γενικό πληθυσμό. Ερευνητές βρήκαν με βάση προγνωστικά μοντέλα ότι το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, το ανδρικό φύλο και η υπέρταση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρωτιδικής νόσου. Επομένως, στις ομάδες ασθενών με τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η διενέργεια υπερηχογραφήματος των καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών.

 

Κωνσταντίνος Μ. Πυργάκης MD MSc PhD

 Αγγειολόγος- Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος Αγγείων

Dermadvance Laser Skin Clinic

Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής κλινικής 401 ΓΣΝΑ

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek