Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι και καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα ή ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μειζόνων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα ευρήματα από μια μεγάλη μελέτη της Dr. Alexis Ogdie-Beatty και των συνεργατών της, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Health Imrovement Network, μια βάση δεδομένων βρετανικής πρωτοβάθμιας φροντίδας και σύγκριναν τον αριθμό των καρδιακών επεισοδίων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και καρδιαγγειακό θάνατο) που έλαβαν χώρα σε ένα χρονικό διάστημα 5 ετών παρακολούθησης σε 41.752 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, 8.706 με ψωριασική αρθρίτιδα, 138.424 με ψωρίαση, και 81573 φυσιολογικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα που δεν λάμβαναν ανοσοτροποποιητικά της νόσου βιολογικά φάρμακα είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Επιπλέον, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα , τόσο εκείνοι που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με αντιρρευματικά φάρμακα όσο και αυτοί που δεν έπαιρναν κάποια αγωγή, διέτρεχαν τον ίδιο υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Τέλος, σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση και λάμβαναν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα παρατηρήθηκε ότι είχαν λίγο πιο αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επισημαίνουν την ανάγκη για συνεχή έλεγχο και καλύτερη διαχείριση των παραδοσιακών παραγόντων που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε το άρθρο

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek