Δερματοσκόπηση

H εισαγωγή της δερματοσκόπησης στη δερματολογία αποκάλυψε έναν συναρπαστικό κόσμο δομών και χαρακτηριστικών «αόρατων» στο γυμνό μάτι που παρέχει επιπρόσθετες μορφολογικές πληροφορίες για τις δερματικές βλάβες κατά την κλινική εξέταση.

Επί χρόνια, η τεχνική της δερματοσκόπησης περιοριζόταν στην εκτίμηση μελανινοκυτταρικών όγκων, με την έρευνα να εστιάζεται κυρίως στην αναγνώριση των δερματοσκοπικών χαρακτηριστικών του μελανώματος.
Εξελικτικά, η αξία της δερματοσκόπησης στη βελτίωση της ανίχνευσης του μελανώματος τεκμηριώθηκε και η τεχνική κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση για την εκτίμηση των μελανινοκυτταρικών δερματικών όγκων, συνολικά.

kliniki dermatologia - dermatoskopisi aggeiwn-1400Πιο πρόσφατα, διάφοροι ερευνητές περιέγραψαν τα δερματοσκοπικά πρότυπα μη μελανινοκυτταρικών όγκων, καθώς και μη νεοπλασματικών δερματοπαθειών. Αυτό στηρίχθηκε στην παρατήρηση ότι εκτός από τις μελαγχρωματικές δομές οφειλόμενες στην εναπόθεση μελανίνης, η δερματοσκόπηση μπορεί να αναδείξει αγγειακές αλλαγές, χρωματικές παραλλαγές, θυλακικές διαταραχές και άλλα χαρακτηριστικά μη αντιληπτά από το γυμνό μάτι.

Σήμερα, το δερματοσκόπιο θεωρείται το στηθοσκόπιο του δερματολόγου, που στα χέρια ενός έμπειρου στη τεχνική αυτή γιατρού παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη μορφολογία των δερματικών βλαβών. Η δερματοσκόπηση αποτελεί μία σχετικά νέα απεικονιστική και διαγνωστική μέθοδο παθήσεων του δέρματος και χρησιμοποιείται κυρίως στην εξέταση των σπίλων για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, καθώς και του μελανώματος.

Παράλληλα, η δερματοσκόπηση προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης των δερματικών βλαβών με ψηφιακά συστήματα χαρτογράφησης, έτσι ώστε να γίνεται συγκριτική απεικόνιση και έγκαιρη αναγνώριση των ύποπτων αλλοιώσεων.Η χρήση της δερμακοσκόπησης έχει αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ικανότητα των δερματολόγων και έχει συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας από το μελάνωμα.

Στη δερματοσκόπηση χρησιμοποιείται το ειδικό εργαλείο του δερματοσκοπίου, που μεγεθύνει την εικόνα μιας ελιάς στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να μπορούν να εξεταστούν εξονυχιστικά τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Είναι μια εξέταση ανώδυνη που δεν απαιτεί καμία προετοιμασία από την πλευρά του εξεταζόμενου.

Η μέθοδος εφαρμόζεται με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής κι ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος που εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορεί ο δερματολόγος να διαπιστώσει την ύπαρξη μιας κακοήθειας ή όχι σε κάποιες από τις ελιές. Η συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Πλεονεκτήματα της ψηφιακής δερματοσκόπησης

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek