Ψωρίαση σε Παιδιά

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του δέρματος που προκαλεί φαγούρα ή “μπαλώματα” από παχύ, κοκκινωπό δέρμα με ασημένια απόχρωση σε ορισμένα σημεία. Μερικοί άνθρωποι που έχουν ψωρίαση, είναι επίσης πιθανό να πάθουν και μια μορφή αρθρίτιδας, που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ψωρίαση επηρεάζει 125 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 14 εκατομμυρίων περίπου Ευρωπαίων. Εκτιμάται ότι περίπου 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με ψωρίαση και σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς τους ανθρώπους θεωρούνται μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις. Μολονότι η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που πρωτοπαρουσιάζουν το νόσημα σε ηλικία κάτω των 20 ετών. Η ψωρίαση σε παιδιά και έφηβους διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και κυμαίνεται από 0,5 έως 2% του γενικού πληθυσμού.

Τι προκαλέι την ψωρίαση σε παιδιά

Ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προκαλεί ψωρίαση σε παιδιά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναπαραγωγής των δερματικών κυττάρων, τα νέα κύτταρα που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα, αρχίζουν σταδιακά να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Αυτό παίρνει περίπου έναν μήνα για να γίνει. Όταν φτάσουν στην επιδερμίδα, τα κύτταρα αυτά μετά από λίγες ημέρες πεθαίνουν και πέφτουν.

Το πρόβλημα με την ψωρίαση στα παιδιά δημιουργείται, όταν τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και εξολόθρευση ξένων οργανισμών στο σώμα, επιτίθενται στα υγιή κύτταρα μόλις δημιουργούνται. Αυτά, αρχίζουν να “ωριμάζουν” σε πολύ μεγαλύτερο ρυθμό και είναι έτοιμα για να ανέλθουν στην επιδερμίδα μέσα σε 3 περίπου ημέρες, αντί για έναν μήνα.

Υπάρχει λοιπόν μια χαώδης κατάσταση στην επιδερμίδα, με πολλά κύτταρα να φτάνουν πολύ γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν εμφανιστεί η ψωρίαση στα παιδιά, τότε στις μισές περιπτώσεις θα δει κανείς ότι υπάρχει κάποιος στενός συγγενής με ψωρίαση. Τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν την αρρώστια.

Συμπτώματα της ψωρίασης σε παιδιά

Στην κλασσική μορφή παρατηρούνται στο δέρμα κόκκινες πλάκες που καλύπτονται με ασημί λέπια. Μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος αλλά οι πιο συχνές περιοχές είναι το κεφάλι, οι αγκώνες, τα γόνατα και τα γεννητικά όργανα. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση καινούριας βλάβης σε περιοχή που έγινε τραυματισμός. Υπάρχουν πολλές μορφές ψωρίασης, που χωρίζονται ανάλογα με την μορφολογία των βλαβών ή ανάλογα με τις περιοχή του δέρματος που προσβάλλουν. Η συνηθέστερη μορφή ψωρίασης για παιδιά είναι η σταγονοειδής. Ονομάζεται έτσι γιατί οι βλάβες μοιάζουν με σταγόνες βροχής. Εμφανίζονται συνήθως στο κορμό αλλά μπορεί να εμφανιστούν στα άκρα και στο πρόσωπο. Η εμφάνιση της ψωρίασης σε παιδιά σχετίζεται συνήθως με πρόσφατη μόλυνση του φάρυγγα από ένα μικρόβιο που λέγεται στρεπτόκοκκος. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί ψωρίαση σε βρέφη, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.

Διάγνωση και θεραπεία της ψωρίασης σε παιδιά

Η διάγνωση στηρίζεται στην εξέταση που θα κάνει ο γιατρός στο άρρωστο παιδί. Δεν υπάρχει κάποια αιματολογική εξέταση που να θέτει τη διάγνωση της ψωρίασης.

Ο τρόπος θεραπείας της ψωρίασης σε παιδιά, έχει άμεση σχέση με την ηλικία του παιδιού, τη μορφή της ψωρίασης, ποιες περιοχές του σώματος προσβάλλονται και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εκείνο όμως που έχει τεράστια σημασία είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές. Συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικές κρέμες, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των λεπιών αλλά και να ενυδατώσουν το δέρμα. Τοπική χορήγηση κορτιζόνης γίνεται με πολύ προσοχή και μετά από συμβουλή του γιατρού. Πρόσφατα στην ψωρίαση σε παιδιά έχει χρησιμοποιηθεί ουσία, ανάλογη με την βιταμίνη D με πολύ καλά αποτελέσματα. Χορήγηση φαρμάκων από το στόμα γίνεται πολύ σπάνια στα παιδιά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πολύ σοβαρές μορφές ψωρίασης. Φωτοχημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνο στην αντιμετώπιση της ψωρίασης ενηλίκων.

Συμβουλές για παιδιά με ψωρίαση

  • Το φως του ήλιου και το θερμό κλίμα έχουν θετικά αποτελέσματα στην ψωρίαση στα παιδιά, ενώ αρνητικά αποτελέσματα έχει το ψυχρό και ξηρό κλίμα.
  • Να ενημερώσετε τους καθηγητές του παιδιού στο σχολείο για την αρρώστια του παιδιού.
  • Το παιδί μπορεί να ακολουθεί τη ζωή που ακολουθούσε και πριν την αρρώστια.
  • Καλύτερα να του φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
  • Να αποφεύγει το παιδί όσο γίνεται τους τραυματισμούς.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια χρόνια αρρώστια, δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του παιδιού. Κανένας δεν μπορεί να προκαθορίσει πόσο καιρό θα ταλαιπωρήσει το παιδί.

dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek