Κονδυλώματα μετάδοση και εμφάνιση συμπτωμάτων

Τα κονδυλώματα εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα, καθώς και στην περιοχή του  του πρωκτού και της μεσογλουτιαίας αύλακας. Πολύ σπάνιες είναι εξωγεννητικές θέσεις, όπως η στοματική κοιλότητα ή οι γωνίες των χειλιών.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μετάδοση κονδυλωμάτων

  • κονδυλώματα – μετάδοση λόγω πολλαπλών ερωτικών συντρόφων
  • κονδυλώματα – μετάδοση λόγω άγνοιας αν ο ερωτικός σύντροφος έχει προσβληθεί στο παρελθόν από
  • κονδυλώματα – μετάδοση από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • κονδυλώματα – μετάδοση λόγω ενεργής σεξουαλικής ζωής από νεαρή ηλικία
  • κονδυλώματα – μετάδοση λόγω κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ που προκαλεί ανοσοκαταστολή και αναζωπύρωση την μόλυνσης
  • κονδυλώματα – μετάδοση λόγω άγχος που κάνει ανοσοκαταστολή και παράλληλων ιογενών λοιμώξεων.

Αιτίες Μόλυνσης με HPV και Δημιουργία Κονδυλωμάτων

Ο ιός HPV εισέρχεται στο σώμα, συνήθως μέσω μιας εκδοράς στο δέρμα και μολύνει τα κύτταρα στα στρώματα του δέρματος. Στη συνέχεια ο ιός πολλαπλασιάζει στο σώμα. Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης από HPV και την εκδήλωση κονδυλωμάτων μπορεί να είναι εβδομάδες έως μήνες ή ακόμη και χρόνια. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV.

Ο HPV μεταδίδεται από το δερματική επαφή ή την επαφή με βλεννογόνο. Οι HPV λοιμώξεις που προκαλούν μυρμηγκιές  μπορούν να αποκτηθούν μέσω επαφής με τραυματισμένο δέρμα, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός. Το περπάτημα χωρίς παπούτσια σε δημόσιους χώρους, όπως το γυμναστήριο ή την πισίνα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη μόλυνση με τους τύπους του HPV που προκαλούν πελματιαίες μυρμηγκιές.

Οι HPV λοιμώξεις που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι πολύ μεταδοτικές και συνήθως προσβάλλουν τον οργανισμό μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας με ένα μολυσμένο άτομο. Αυτό περιλαμβάνει στοματική ή σεξουαλική επαφή με το δέρμα-βλεννογόνο  των προσβεβλημένων περιοχών (π.χ., όσχεο, κόλπος,  αιδοίο, πρωκτός). Αν και ο HPV είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί όταν τα κονδυλώματα είναι ορατά, η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και χωρίς την παρουσία ορατών βλαβών.

Μια μητέρα με μόλυνση HPV μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό στο βρέφος κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη HPV περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη κοινών κονδυλωμάτων και επίπεδων κονδυλωμάτων. Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συνήθως εμφανίζονται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
  • Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων: Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης.( στατιστικά)
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα: Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ., από τον ιό HIV ή AIDS ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Το άγχος, η εργασία σε εναλλασσόμενο ωράριο , η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ επίσης δρουν ανοσοκατασταλτικά .

Συμπτώματα και Επιπλοκές του ιού HPV

Οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV περνούν απαρατήρητες, επειδή δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Ο ιός μπορεί να έχει προσβάλλει τον οργανισμό χρόνια και μπορεί να παραμείνει στο σώμα για εβδομάδες, χρόνια ή ακόμα και μια ολόκληρη ζωή χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης.

Για εκείνους που εμφανίζουν συμπτώματα, το είδος των συμπτωμάτων εξαρτάται από τον τύπο του HPV.

  • Οι κοινές μυρμηγκιές  είναι ανώδυνες, συμπαγή με τραχιά επιφάνεια και εμφανίζονται στα γόνατα, το πρόσωπο, τα δάχτυλα, και γύρω από τα νύχια.
  • Επίπεδες μικρές, λείες μυρμηγκιές  εμφανίζονται σε συστάδες στο πίσω μέρος των χεριών, προσώπου, ή τα πόδια.
  • Πελματιαία κονδυλωμάτα-μυρμηγκιές  είναι εκείνα που εμφανίζονται στα πέλματα των ποδιών. Μπορούν να είναι οδυνηρά λόγω του βάρους του σώματος.
  • Νηματοειδείς  μυρμηγκιές σχηματίζουν μακριές, λεπτές προεξοχές γύρω από τα μάτια, το πρόσωπο και το λαιμό.
  • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μικρά, με σχήμα και υφή ανάγλυφη (που θυμίζουν κουνουπίδι), ή επίπεδες αλλοιώσεις. Εμφανίζονται σε περιοχές των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του πέους, στο όσχεο και τον πρωκτό. Είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν και να φέρουν κνησμό.
  • Προκαρκινικές αλλοιώσεις ή τραχηλική δυσπλασία είναι ανώμαλα κύτταρα στον τράχηλο. Είναι ανώδυνα και ανιχνεύονται μόνο με τεστ Παπανικολάου.
dermadvance

Σχετικά με Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος Στάμου είναι Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Είναι Απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην Συνέχεια Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική (Βιρτζίνια -Μισσούρη) στον Ραδιοβιοχημικό Πόλεμο & σχεδίαση & αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Συνέχισε στην Αυστρία (Γκράζ) σε θέματα Δερματοσκόπησης και Ογκολογίας του Δέρματος και ολοκλήρωσε στην Ελλάδα (Αττικό Νοσοκομείο) σε θέματα Ψωρίασης , Παιδοδερματολογίας και Φωτοδυναμικής θεραπείας. Είναι Επικεφαλής των 2 Ιατρείων της Dermadvance σε Αθήνα (Βασ.Σοφίας 115) και στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 34). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό κατόπιν Ραντεβού στα τηλέφωνα των ιατρείων.

Leave a Reply

epanek