Τι Ειναι η Ψωρα

Η ψώρα είναι συχνή μεταδοτική παρασιτική λοίμωξη του δέρματος και συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Η ψώρα στον άνθρωπο προκαλείται από την προσβολή του δέρματος από το ανθρώπινο άκαρι, Sarcoptes scabiei var. Hominis. Το μικροσκοπικό άκαρι της ψώρας προσβάλει την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας δημιουργώντας μικροσκοπικές σήραγγες όπου ζει και γεννά τα αυγά του. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ψώρας είναι έντονος κνησμός (ιδίως νυχτερινός) και δερματικό εξάνθημα.

Το άκαρι της ψώρας συνήθως μεταδίδεται με άμεση, παρατεταμένη, επαφή με το δέρμα ατόμου που έχει ψώρα.

Η ψώρα παγκόσμια επίπτωση και επηρεάζει ανθρώπους όλων των φυλών και των κοινωνικών τάξεων.

Η ψώρα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα υπό συνθήκες συνωστισμού όπου η στενή επαφή σώμα με σώμα είναι συχνή. Χώροι όπως γηροκομεία και φυλακές είναι συχνά μέρη εστιών της ψώρας.

Ψωρα: Ενδειξεις και συμπτωματα

Αφού το παράσιτο εισχωρήσει στο δέρμα, χρειάζεται χρόνος για να αναπτύχθουν ενδείξεις της μόλυνσης και συμπτώματα.

Όταν ένα άτομο μολύνεται για πρώτη φορά από ψώρα, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει αντίδραση στο άκαρι. Μπορεί να περάσουν 2 έως 6 εβδομάδες για να εμφανιστούν οι δερματικές βλάβες και να αναπτυχθούν τα συμπτώματα. Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από ψώρα στο παρελθόν, σε περίπτωση νέας μόλυνσης η φαγούρα αρχίζει συντομότερα,συνήθως μέσα σε 1-4 ημέρες.

Ενδείξεις και συμπτώματα της ψώρας περιλαμβάνουν:

  • Κνησμός, κυρίως τη νύχτα: Η φαγούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε να κρατήσει τον ξενιστή ξύπνιο όλη νύχτα.
  • Εξάνθημα: Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν εξάνθημα. Αυτό το εξάνθημα προκαλεί μικρά εξογκώματα στο δέρμα που συχνά σχηματίζουν μια γραμμή. Οι ανωμαλίες μοιάζουν με μικρά εξανθήματα, μικροσκοπικά δαγκώματα, μικρές διογκώσεις- κοκκιώματα στο δέρμα ή σπυράκια. Κάποιοι από τους πάσχοντες εμφανίζουν δερματικές βλάβες με απολέπιση που μοιάζουν με έκζεμα.
  • Πληγές: Το ξύσιμο του δέρματος και των εξανθημάτων μπορεί να προκαλέσει πληγές, οι οποίες μπορεί να αναπτύξουν μόλυνση.
  • Σοβαρή απολέπιση στο δέρμα: Λέπια σε εκτεταμένη επιφάνεια του σώματος. Σχηματίζονται όταν ένα άτομο αναπτύσσει μια σοβαρή μορφή της ψώρας που ονομάζεται Νορβηγική ψώρα. Σε αυτή τη μορφή της ψώρας υπάρχει μεγάλος αριθμός παρασίτων. Είναι πολύ μεταδοτική μορφή της λοίμωξης και συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας άλλων παθήσεων ή από λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Η ψώρα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα. Τα ακάρεα, ωστόσο, προτιμούν να εισχωρούν σε ορισμένα μέρη του σώματος. Τα πιο συχνά σημεία που εμφανίζουν φαγούρα και εξανθήματα είναι:

  • Χέρια: Οι περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, γύρω από τα νύχια, οι αγκώνες και οι καρποί είναι συνήθη σημεία εντόπισης για τα ακάρεα.
  • Δέρμα που καλύπτεται συνήθως με ρούχα ή κοσμήματα: όπως στους γλουτούς, τη μέση, το πέος, και το δέρμα γύρω από τις θηλές είναι πιθανές θέσεις για τα ακάρεα. Επίσης προτιμούν το δέρμα που καλύπτεται από κάποιο βραχιόλι, ρολόι ή δαχτυλίδι.

Θεραπειες και Φαρμακευτικη Αγωγη

Η θεραπεία της ψώρας περιλαμβάνει την εξάλειψη της μόλυνσης με αντιπαρασιτικά φάρμακα. Πολλές κρέμες και λοσιόν είναι διαθέσιμες με συνταγή γιατρού. Συνήθως εφαρμόζεται η φαρμακευτική αγωγή σε όλο το σώμα, από το λαιμό προς τα κάτω, έως και τα δάκτυλα των ποδιών και αφήνετε το φάρμακο να δράσει για τουλάχιστον οκτώ ώρες και επανάληψη μετά από 1 εβδομάδα της ίδιας διαδικασίας. Μια δεύτερη θεραπεία ίσως είναι απαραίτητη, εάν εμφανιστούν νέα συμπτώματα και εξανθήματα.

Επειδή η ψώρα εξαπλώνεται πολύ εύκολα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα θεραπεία για όλα τα μέλη της οικογένειας του σπιτιού σας και για άτομα με τα οποία έχετε έρθει σε στενή επαφή, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της μόλυνσης.