Διακριτικα & Αμεσα – Αφαιρεση σε 1 επισκεψη

Αφαιρει ακομη και τις βλαβες που δεν φαινονται με γυμνο ματι

warts highlight laser

Μονιμη Αφαιρεση με το κορυφαιο Ultra Pulse Laser

Thread lift highlight duration image

Παρακολουθηση ασθενους εως και 9 μηνες μετα

Tattoo removal highlight painless image

Δεν Ποναει – Δεν Αφηνει Σημαδια

Αμεση επιστροφη στις Δραστηριοτητες σας

Δυνατοτητα επιλογης θεραπειας απο ανδρα ή γυναικα ιατρο

Rosacea highlight treatment image

Θεραπεια και του ερωτικου συντροφου για την αποτροπη νεας μολυνσης

Cavitation highlight approved image

Συνδυασμος ιατρικων ειδικοτητων: Αφροδισιολογος, Δερματολογος, Ουρολογος, Γυναικολογος

ΙΑΤΡΕΙΑ DERMADVANCE

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αποτελούν ένα από τα πιο συνήθη και συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ενώ ο αριθμός των διαφορετικών στελεχών του HPV που προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα ξεπερνάει τους 40. Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε μη καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV (κατά 90% στα στελέχη 6 και 11. Ωστόσο, σε αυτά μπορεί να συνυπάρχουν στελέχη HPV υψηλού κινδύνου (όπως τα 16, 18, 31, 33 και 45), τα οποία όταν τα κονδυλώματα δεν θεραπεύονται, μπορεί να μεταφερθούν στην περιοχή της ουρήθρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου και του στοματοφάρυγγα, και να προκαλέσουν δυσπλασία και κακοήθεια.

Παρά το γεγονός ότι τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η ιατρική τους ονομασία, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχία και η εμφάνισή τους συνήθως είναι ενοχλητική, υπάρχουν θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε φωτογραφίες περιστατικών, για να καταλάβετε την όψη και το σχήμα των κονδυλωμάτων. Προσοχή, δεν είναι πάντοτε εύκολο να κάνετε μόνοι σας τη διάγνωση, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ: ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται ως μικρές ως προεξοχές ή μάζες του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με ελιές στην πρωκτογεννητική περιοχή. Κάποιες φορές τα αποκαλούν κουνουπιδάκια, εξαιτίας του σχήματός τους.

Συνήθως το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το χρώμα του δέρματος ή υπόλευκο, αλλά μπορεί να είναι πιο σκουρόχρωμα. Εμφανίζονται στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο, την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο ή/και τον πρωκτό και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Επίσης, μπορεί να υπάρχει μόνο μία βλάβη ή περισσότερα κονδυλώματα, ενώ διαφορές υπάρχουν επίσης και ως προς το μέγεθος της κάθε βλάβης. Κάποιες φορές προκαλούν κνησμό (φαγούρα), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επώδυνα.

ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να εμφανιστούν αρκετές εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή με ένα άτομο που είναι φορέας κάποιου τύπου του ιού τους. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό της χρονικής στιγμής που μεταδόθηκε ο ιός.

Εκτός αυτού, υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός αλλά να μην εμφανιστούν ποτέ κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δηλαδή να υπάρχει μόλυνση, αλλά χωρίς συμπτώματα. Ο ιός πάντως θεωρείται ότι είναι ενεργός όταν έχουν ήδη εμφανιστεί τα κονδυλώματα στο δέρμα. Μια άλλη διαφοροποίηση είναι ότι σε κάποιους ανθρώπους τα κονδυλώματα εκδηλώνονται μόνο μια φορά, ενώ σε άλλους εμφανίζονται υποτροπές ανά διαστήματα.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται μέσω της επαφής του δέρματος ενός ατόμου με το δέρμα ενός άλλου ατόμου, που έχει τη μόλυνση. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ολοκληρωμένη ερωτική επαφή ή ανταλλαγή σωματικών υγρών για να μεταδοθεί ο ιός. Επίσης, πολλές φορές δεν υπάρχουν ορατά σημεία των κονδυλωμάτων, αλλά μπορεί να υπάρχει ο ιός και να μεταδοθεί.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων διαφέρουν από τις μυρμηγκιές ή ακροχόρδονες όπως είναι η ιατρική τους ονομασία που εμφανίζονται σε άλλα σημεία του σώματος, κυρίως στα χέρια ή/και τα πόδια. Επομένως ένας άνθρωπος δεν γίνεται να κολλήσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων επειδή έχει μυρμηγκιά στο χέρι ή το πόδι του.

Η μετάδοση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν έχουν ήδη εκδηλωθεί τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται αμέσως εξέταση σε περίπτωση υποψίας κονδυλωμάτων για να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Το προφυλακτικό μπορεί να μειώσει, αλλά δεν εξαλείφει πλήρως, την πιθανότητα μετάδοσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV.

 ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων στις γυναίκες: Με μια απλή δερματολογική εξέταση, ο γιατρός διακρίνει τα κονδυλώματα όταν εμφανίζονται στο εξωτερικό μέρος του σώματος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τα κονδυλώματα που εμφανίζονται στο εσωτερικό της γεννητικής περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση, αυτά ανιχνεύονται είτε από το τεστ ΠΑΠ, είτε εντοπίζονται μετά από την ενδελεχή εξέταση του κόλπου. Μέσα από την κολποσκόπηση, μπορεί να γίνει πιο σαφής διάγνωση για τον ιό HPV, με δεδομένο ότι μπορούν να ληφθούν και δείγματα από τον κόλπο, τα οποία στη συνέχεια θα ταυτοποιήσουν τον ακριβή τύπο του ιού μέσα από νέα εξέταση (DNA HPV). Σε κάθε περίπτωση, η τακτική προληπτική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει ουσιαστικά κάθε είδους προκαρκινική αλλοίωση.

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων στις γυναίκες: Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες με κονδυλώματα στην εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως για παράδειγμα στο αιδοίο, περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα μικρά εξογκώματα του δέρματος που μπορεί να μοιάζουν με σπυράκια. Το μέγεθος τους ποικίλει, ενώ το χρώμα τους συνήθως είναι παρόμοιο με το χρώμα του δέρματος ή λίγο πιο σκούρο.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων στους άνδρες: Για το ανδρικό σώμα, η διάγνωση των οξυτενών κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει από μια απλή δερματολογική εξέταση. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, τότε ακολουθούν η ουρηθροσκόπηση ή η ορθοσκόπηση, οι οποίες αποτελούν ακόμη πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Αν μέσα από την κλινική εξέταση διαπιστωθούν ευρήματα κονδυλωμάτων, τότε ακολουθεί ιστολογική εξέταση, δηλαδή η λήψη ιστού από τις περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν δερματική αλλοίωση. Τότε γίνεται η λεγόμενη «βιοψία» μέσα από την οποία βρίσκεται ο τύπος του ιού.

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων στους άνδρες: Στους άνδρες τα οξυτενή κονδυλώματα συνήθως εμφανίζονται στο πέος. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται στο εφήβαιο, στο όσχεο, στις μηροβουβωνικές πτυχές και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Τις περισσότερες φορές οι βλάβες του δέρματος δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, ενώ μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλες φορές μπορεί να εκδηλωθούν κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα οποία είναι καλοήθεις αλλοιώσεις, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ: ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ

Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα αποτελούν ένα πολύ συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που στις μέρες μας προσβάλλει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων ευνοεί την πιθανότητα μόλυνσης για ευνόητους λόγους. Το ίδιο ισχύει και για τους συχνούς τραυματισμούς της περιοχής των γεννητικών οργάνων, κάτι που μπορεί να προκληθεί από κάποιες μεθόδους αποτρίχωσης ή τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων. Τέλος, πιο επιρρεπείς και ευάλωτοι στην εμφάνιση κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, όπως η ερωτική αποχή ή η επιλογή της μονογαμίας, καθώς οι άνθρωποι που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η χρήση προφυλακτικού με τον σωστό τρόπο μπορεί να προσφέρει προστασία, αλλά όχι απόλυτη. Το προφυλακτικό προστατεύει μόνο την περιοχή που καλύπτει, αλλά τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία, όπως η περιπρωκτική περιοχή.

Σήμερα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κάποια εμβόλια που προστατεύουν από τους πιο συχνούς τύπους του HPV. Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε αγόρια και κορίτσια, καθώς και σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις τα κονδυλώματα να υποχωρούν από μόνα τους, ωστόσο, η ιατρική κοινότητα συστήνει την άμεση ιατρική αντιμετώπισή τους. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψή ποικίλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα των αλλοιώσεων και τον αριθμό των δερματικών βλαβών που έχουν προκαλέσει. Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες για τα κονδυλώματα είναι:

ΛΕΙΖΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδο στην αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων, που απαλλάσσει το άτομο από τα κονδυλώματα σε μια μόνο συνεδρία. Πιο συγκεκριμένα, το Ultra Pulse CO2 Laser αντιμετωπίζει άμεσα κάθε διαφορετικό στέλεχος του ιού HPV που αναπτύσσεται στο δέρμα (τύποι HPV 16, 18, 31 και 45).

Το αποτέλεσμα της δράσης του λέιζερ είναι η εξάλειψη των βλαβών μέσω της εξάχνωσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί ότι η θεραπεία δεν επηρεάζει τις γειτονικές περιοχές του δέρματος, ενώ η επούλωση είναι άμεση, χωρίς παρενέργειες. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα κονδυλώματα εκριζώνονται, μια πιθανή υποτροπή τους θεωρείται σχεδόν αδύνατη.

Κάποιοι ακόμη λόγοι που καθιστούν την εν λόγω μέθοδο εξαιρετικά δημοφιλή είναι το γεγονός ότι δεν προκαλεί πόνο, δεν απαιτεί χρόνο για αποθεραπεία, ενώ την ίδια στιγμή, προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα, χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές. Μια μόνο συνεδρία αρκεί για να εκριζωθούν οι βλάβες που έχουν ανιχνευθεί και η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Πού οφείλεται η αποτελεσματικότητά του Ultra Pulse CO2 Laser;

Στο γεγονός ότι η δέσμη του λέιζερ στοχεύει όσα σημεία έχουν υποστεί βλάβη, καταστρέφοντάς τα άμεσα. Παράλληλα, βοηθά στο να αποκαλυφθούν κι εν συνεχεία να αντιμετωπιστούν ριζικά αλλοιώσεις μικρότερου μεγέθους, που σε μια κλινική επισκόπηση θα περνούσαν ενδεχομένως απαρατήρητες. Η χρήση του λέιζερ CO2 μέσα από το κολποσκόπιο ενδείκνυται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στον κόλπο, την ουρήθρα, καθώς και τον πρωκτικό σωλήνα.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων που πρέπει να επαναληφθεί κάποιες φορές (κάθε μία έως δύο εβδομάδες) μέχρι να επιτευχθεί πλήρης εξάλειψη των δερματικών αλλοιώσεων. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για περισσότερα από 50 χρόνια και θεωρείται μια αρκετά εύκολη μέθοδος. Στην Κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται υγρό άζωτο, το οποίο διοχετεύεται και ψύχει τις περιοχές που εμφανίζουν δερματικές βλάβες. Ωστόσο, υστερεί σε σχέση με τη θεραπεία του λέιζερ CO2, καθώς δεν αποκλείεται να αφήσει σημάδια και ουλές, ενώ σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά υποτροπών.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ

Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και χρησιμοποιείται όταν οι δερματικές βλάβες είναι περιορισμένες σε αριθμό. Στα μειονεκτήματά της καταγράφεται ένα αρκετά υψηλό ποσοστό υποτροπών, ενώ μετά τη  θεραπεία ακολουθούν αιμορραγία και πόνος. Επίσης, η διαθερμοπηξία είναι μια μέθοδος που επηρεάζει και τους υγιείς ιστούς που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη, αφήνοντας ουλές και σημάδια.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται σε πιο ιδιάζουσες ή/και δύσκολες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία όταν τα κονδυλώματα εμφανίζονται σε περιοχές φίμωσης, όπου πραγματοποιείται περιτομή. Άλλες περιπτώσεις που πολλές φορές επιλέγεται αυτή η μέθοδος είναι όταν τα κονδυλώματα εμφανίζονται σε περιοχές όπου υπάρχουν αιμορροΐδες, καθώς και όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση στην τοπική θεραπεία, το οποίο συμβαίνει όταν οι βλάβες συρρέουν κατά ομάδες δημιουργώντας υπερπλαστικές πλάκες.

ΚΡΕΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Υπάρχουν διάφορες κρέμες και διαλύματα, τα οποία μπορεί ο δερματολόγος να σας συστήσει να τα χρησιμοποιείτε τοπικά. Μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή για το σκοπό αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο πόνο και ερεθισμό.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Μπορώ να κολλήσω ακόμη και με προφυλακτικό;

Η απάντηση είναι «ναι». Το προφυλακτικό αφήνει εκτεθειμένες τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από το πέος αλλά και τη βάση του. Αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση κατά τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα απ’ όσο πιστεύουμε.

Διαπίστωσα ότι έχω κονδυλώματα. Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές;

Αν διαγνώστηκες πρόσφατα με δερματικά κονδυλώματα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ενημερώσεις όλους τους ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους ήρθες σε σεξουαλική επαφή τους τελευταίους 8 μήνες, προκειμένου κι αυτοί να προβούν σε εξέταση από έναν δερματολόγο- αφροδισιολόγο. Ο χρόνος αποχής από τη σεξουαλική σου δραστηριότητα ποικίλει και είναι κάτι για το οποίο θα σε συμβουλεύσει ο γιατρός σου.

Για πόσο χρόνο θα έχω δερματικές βλάβες;

Αν δεν προβείς άμεσα σε εξετάσεις, προκειμένου να υπάρξει τόσο η αναλυτική ανίχνευση, όσο και η εις βάθος θεραπεία ακόμη και των πιο μικρών βλαβών, τότε υπάρχει κίνδυνος οι βλάβες να πολλαπλασιαστούν. Η άμεση και αποτελεσματική θεραπεία, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για έγκαιρη αντιμετώπιση βλαβών που έχουν υποστεί οι γειτονικές περιοχές είναι εξαιρετικά σημαντική. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποτελεσματική θεραπεία; Αν λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος επώασης είναι 8 μήνες, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι η μηνιαία επίσκεψη στον γιατρό, με στόχο τον διαρκή έλεγχο και την παρακολούθηση για πιθανές βλάβες, είναι απαραίτητη.

Θα απαλλαγώ οριστικά από τα κονδυλώματα ή υπάρχει πιθανότητα να ξαναδημιουργηθούν;

Αν η θεραπεία που σου έχει δοθεί από τον ειδικό γιατρό είναι η σωστή και τηρήσεις τις συμβουλές του/τη, τότε θα απαλλαγείς από τα κονδυλώματα. Είναι σημαντικό όμως να μην ξεχνάμε το γεγονός ότι ο ιός βρίσκεται στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σημαντικής αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επανέλθει η μόλυνση.

Έχω κονδυλώματα. Πόσο πιθανό είναι να πάθω καρκίνο;

Τα κονδυλώματα ανήκουν στα στελέχη του HPV ιού, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «χαμηλού κινδύνου». Αυτό σημαίνει ότι δεν συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα μαζί με τα στελέχη αυτά, να συνυπάρχουν και στελέχη του ιού HPV που είναι «υψηλού κινδύνου», τα οποία μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν καρκίνο (πρωκτού ή τραχήλου της μήτρας, για παράδειγμα).

Η θεραπεία για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων αφήνει σημάδια;

Η θεραπεία με λέιζερ CO2 δεν αφήνει σημάδια και ουλές. Αποτελεί τη μέθοδο εξάχνωσης των δερματικών βλαβών και η θεραπεία εφαρμόζεται αναίμακτα, ανώδυνα, χωρίς ράμματα και χωρίς τομές.