Τι Ειναι η Βρεφικη Ακμη

H βρεφική ακμή είναι κοινό ακίνδυνο δερματικό εξάνθημα που επηρεάζει υγιή νεογέννητα μωρά.

Τι προκαλει τη βρεφικη ακμη;

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Δεν οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη, παρόλο που φλύκταινες με πύον είναι συχνά παρούσες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, μία από αυτές είναι ότι πρόκειται για κανονική ή φλεγμονώδης απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε βρέφη. Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αλλεργική αντίδραση. Επίσης, δεν σχετίζεται με το αν το μωρό θηλάζει ή όχι.

Ποσο συχνη ειναι η βρεφικη ακμη;

Είναι πολύ συχνή. Μεταξύ περίπου 3 έως και 7 στα 10 μωρά την αναπτύσσουν. Φαίνεται να είναι πιο κοινή σε βρέφη που γεννήθηκαν τελειόμηνα (μεταξύ 37 και 40 εβδομάδων κύησης) σε σύγκριση με τα πρόωρα μωρά.

Ποια μωρα παρουσιαζουν βρεφικη ακμη;

Παρουσιάζεται σε μωρά ηλικίας μεταξύ 3 και 14 ημερών. Το εξάνθημα μπορεί να συμβεί κατά τις πρώτες 48 ώρες της ζωής τους, αλλά 9 στις 10 περιπτώσεις σε μωρά άνω των 2 ημερών. Φαίνεται να είναι πιο κοινή σε άρρενα βρέφη. Είναι πιο συχνή στα μωρά που είναι βαρύτερα κατά τη γέννηση και σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη ή με μικτή διατροφή.

Τι οψη εχει η βρεφικη ακμη;

Η βρεφική ακμή παρουσιάζεται με κόκκινες κηλίδες, που επηρεάζουν κυρίως το πρόσωπο και το σώμα (κορμό). Μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια και τα πόδια, αλλά είναι σπάνια στις παλάμες ή τα πέλματα.

Οι  βλατίδες είναι κοινές. Μερικές φορές εμφανίζονται φλύκταινες γεμάτες πύον ή υγρό. Μπορεί να υπάρχουν πολλές ή λίγες κηλίδες που ποικίλουν σε μέγεθος. Το εξάνθημα μπορεί να είναι προσωρινό και άλλοτε μεμονωμένες κηλίδες μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες.

Το μωρό είναι σε καλή κατάσταση και το εξάνθημα δεν φαίνεται να του προκαλεί καμία ενόχληση.

Ποια ειναι η θεραπεια για τη βρεφικη ακμη;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη βρεφική ακμή. Το εξάνθημα σταθεροποιείται εντελώς χωρίς καμία θεραπεία.

Τι μπορω να κανω;

Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο του μωρού, τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα που αφυδατώνεται εύκολα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να πειράξετε οποιαδήποτε κηλίδα με πύον γιατί τότε είναι πιο πιθανό να συμβεί μια δερματική λοίμωξη. Κρέμες και λοσιόν δεν απαιτούνται για το εξάνθημα. Εξασφαλίστε ότι τα προϊόντα περιποίησης του μωρού σας είναι χωρίς άρωμα και έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε βρέφη.

Ποια ειναι η διαρκεια της βρεφικης ακμης;

Τυπικά, το εξάνθημα διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, έχει φύγει εντελώς μέσα σε δύο εβδομάδες. Πολύ σπάνια το εξάνθημα μπορεί να επιστρέψει (υποτροπιάσει). Αυτό μπορεί να συμβεί έως την ηλικία των 6 εβδομάδων. Συνήθως οι υποτροπές είναι ήπιες. Σε επίμονες και βαρύτερες περιπτώσεις επισκεφτείτε το δερματολόγο για κλινική αξιολόγηση και εξειδικευμένη αγωγή .

Αλλα συχνα δερματικα προβληματα και ερεθισμοι στο βρεφικο δερμα

Εκτός από τη βρεφική ακμή υπάρχουν αρκετές ακόμα δερματικές παθήσεις και ερεθισμοί που εμφανίζονται στο δέρμα των μωρών και προκαλούν την ανησυχία των γονιών τους. Τα πιο συνηθισμένα είναι:  

  • Τοξικό ερύθημα

Είναι μια καλοήθης δερματοπάθεια που εμφανίζεται στα βρέφη τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής τους. Στο βρεφικό δέρμα εμφανίζονται σκληρές, υποκίτρινες βλατίδες ή φλύκταινες μεγέθους 1- 2 χιλιοστών. Παρουσιάζονται οπουδήποτε στο σώμα, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα. Η συγκεκριμένη δερματοπάθεια μπορεί να παρουσιάσει υφέσεις και εξάρσεις για 15 περίπου ημέρες. Η αιτία της είναι άγνωστη, ενώ υποχωρεί μόνη της, χωρίς να απαιτεί θεραπεία.

  • Κεχρίο (milia) 

Τα κεχριά είναι μικρά λευκά ή κιτρινωπά στίγματα, μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, που μοιάζουν με σπυράκια και εμφανίζονται αμέσως μετά τη γέννηση στη μύτη, το μέτωπο και τα μάγουλα. Είναι κλειστοί φαγέσωρες, οι οποίοι επειδή δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα, δεν οξειδώνονται και  παραμένουν λευκά ή υποκίτρινα.

Εξαφανίζονται μόνα τους μέσα στις πρώτες εβδομάδες ζωής, χωρίς θεραπεία. 

  • Ιδρώα

Ακόμα μια ακίνδυνη δερματοπάθεια που εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός βρέφους, πιο γνωστή ως δροτσίλα. Η εμφάνισή της οφείλεται στην απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων, γι’ αυτό και παρουσιάζεται τόσο πρώιμα στα βρέφη, όταν ακόμα οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι σχετικά ανώριμοι. Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της είναι η αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος. Η ιδρώα διακρίνεται σε λευκή και ερυθρά.

Η λευκή ιδρώα χαρακτηρίζεται από μικροσκοπικές φυσαλίδες που κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα. Οι φυσαλίδες περιέχουν ιδρώτα. Σε 24 ώρες περίπου σπάνε και δημιουργείται πιτυρώδης απολέπιση.

Η ερυθρά ιδρώα εμφανίζεται με μικρές, κόκκινες βλατίδες. Συνήθως είναι πολυάριθμες και προκαλούν κνησμό.

Απαραίτητη για τη θεραπεία της ιδρώας είναι η αποφυγή της εφίδρωσης. Επιλέξτε για το μωρό ελαφρά βαμβακερά ρουχαλάκια, φροντίστε να είναι ευχάριστη η θερμοκρασία στο δώμάτιό του και κάντε το συχνά μπάνιο.

  • Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (νινίδα)

Είναι πολύ συχνή στα βρέφη, ιδιαίτερα η τυπική μικρής έκτασης νινίδα στο τριχωτό της κεφαλής. Εμφανίζεται νωρίς, συνήθως από 2 εβδομάδες μετά τη γέννα και κορυφώνεται στις 4-6 εβδομάδες ζωής. Οι αιτίες της παραμένουν άγνωστες, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για αλλεργία ή για κάποια ευαισθησία σε τροφές. Είναι μόνο μια ευαισθησία του δέρματος του παιδιού, που σχετίζεται με την αυξημένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. 

Στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα οι βλάβες έχουν λιπαρή εμφάνιση πηχτών, λιπαρών, κίτρινων φολίδων, μερικές φορές με χαρακτηριστική μυρωδιά γύρω από τα αυτιά και το κεφάλι. Μπορεί από κάτω να υπάρχει ερύθημα (κοκκινίλα) και απολέπιση. Συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπο (μέτωπο, φρύδια, γύρω και πίσω από τα αυτιά, μπροστά από τα αυτιά και μάγουλα, τριχωτό της κεφαλής), ενώ μπορεί να επεκτείνεται και στο υπόλοιπο άνω μέρος του σώματος (ιδιαίτερα στις πτυχές του λαιμού κα). Πιο σπάνια βρίσκεται στις πτυχές της περιοχής της πάνας. Στο κεφάλι καλείται και νινίδα 

Συνήθως υποχωρεί μόνη της, ενώ η επάλειψη με μαλακτικό ενυδατικό λάδι ή κρέμα είναι αποτελεσματική. Το λάθος είναι να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τις φολίδες με τα νύχια ή με χτενάκια.

  • Εξάνθημα στην περιοχή της πάνας – παράτριμμα (σύγκαμα) 

Το εξάνθημα είναι συνήθως κόκκινο και με απολέπιση, ενώ μερικές φορές δημιουργούνται πληγές που μπορεί να μολυνθούν. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής. 

Κύριες αιτίες είναι η τριβή στην περιοχή της πάνας (μπορεί να προκληθεί κατά το καθάρισμα του δέρματος ή στο μπουσούλημα ή το περπάτημα), η παραμονή της ακάθαρτης πάνας για πολλή ώρα στο δέρμα, η χρήση προϊόντων καθαρισμού και περιποίησης με ερεθιστικούς παράγοντες, ακόμα και το υλικό κατασκευής της πάνας.  

Φρόνιμο είναι για το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας να ζητήσετε διάγνωση από δερματολόγο. Εκείνος θα σας υποδείξει και την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση που συχνά περιλαμβάνει χρήση υδρόφοβων, αντιφλεγμονωδών ή αντιμηκυτιασικών κρεμών.  

Πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση, μεγάλης σημασίας είναι η σωστή υγιεινή στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζετε να αλλάζετε πάνα στο μωρό μόλις λερωθεί, καθαρίζετε σχολαστικά, αλλά απαλά το δέρμα και φροντίζετε να είναι στεγνό πριν κλείσει η πάνα, χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα για το δέρμα του μωρού σας προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης.  

  • Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι μια πάθηση που κάνει το δέρμα να εμφανίζεται κατά τόπους κόκκινο με φαγούρα. Είναι συχνή σε παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους ενήλικες σε οποιαδήποτε ηλικία. Μάθετε περισσότερα εδώ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ – ΕΚΖΕΜΑ;