Τι Ειναι η Λευκη στο Παιδι

Η λεύκη είναι μία απώλεια της χρωστικής του δέρματος, που προκαλεί λευκές κηλίδες ή μπαλώματα να εμφανίζονται στο δέρμα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά είναι γνωστό ότι επηρεάζει τους ανθρώπους και των δύο φύλων και όλων των φυλών.

Τα καλά νέα είναι ότι η λεύκη, παρότι διαταράσσει την ζωή όσων την έχουν, δεν είναι ιατρικά επικίνδυνη. Δεν είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος, δεν είναι μόλυνση και σίγουρα δεν είναι μεταδοτική. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά που την έχουν είναι υγιή.

Αν και η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, είναι πιο πιθανό να συμβεί σε:

  • περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο ή τα χέρια
  • δέρμα που έχει πτυχώσεις, όπως αγκώνες, γόνατα ή βουβωνική χώρα
  • δέρμα γύρω από τα ανοίγματα του σώματος, όπως τα μάτια, τα ρουθούνια, τον αφαλό, και τη περιοχή των γεννητικών οργάνων

Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά όλων των φυλών πλήττονται εξίσου, οι κηλίδες  τείνουν να είναι πιο ορατές σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Μερικές φορές τα παιδιά με λεύκη έχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών ή απώλεια της χρωστικής στα χείλη, αφού τα κύτταρα χρωστικής υπάρχουν και σε αυτά τα μέρη του σώματος.

Αιτιες

Οι θεωρίες ποικίλλουν σχετικά με το τι προκαλεί τη λεύκη. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται, λανθασμένα, σε υγιή μελανοκύτταρα. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια γενετική κατάσταση, δεδομένου ότι πάνω από το 30% των προσβεβλημένων παιδιών έχουν ένα μέλος της οικογένειας που έχει λεύκη.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται σε παιδιά με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου, διαβήτη και ορισμένες προϋποθέσεις όπως η αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική, τα παιδιά δεν μπορεί να κολλήσουν από κάποιον άλλο.

Διαγνωση

Ένας δερματολόγος μπορεί να κάνει συνήθως η διάγνωση της λεύκης με γυμνό μάτι, όταν τα άσπρα μπαλώματα στο δέρμα είναι διακριτά. Σε παιδιά με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται λάμπα Woods . Αυτή η λάμπα χρησιμοποιεί υπεριώδες φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να φωτίσει περιοχές που παρουσιάζουν απώλεια χρωστικής, που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να δει κανείς με γυμνό μάτι.

Ο γιατρός θα κάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο κάποιος στην οικογένεια είχε δερματικές παθήσεις ή αυτοάνοσα προβλήματα στο παρελθόν, αν το παιδί σας  είχε πρόσφατα κάποιο εξάνθημα ή εγκαύματα από τον ήλιο, ή αν είχε οποιεσδήποτε άλλες ασθένειες ή βρίσκεται κάτω από καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Ένα τεστ αίματος μπορεί να γίνει για να ελέγξει για προβλήματα του θυρεοειδούς και του διαβήτη, καθώς αυτές οι ασθένειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης της λεύκης.

Θεραπεια παιδικης λευκης

Δεν υπάρχει ίαση για τη λεύκη. Μερικά μπαλώματα υποχωρούν χωρίς θεραπεία, αλλά για εκείνα που δεν το κάνουν, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την εξομάλυνση του τόνου του δέρματος του παιδιού. Κάποιες εφαρμόζονται στο σπίτι και άλλες απαιτούν θεραπευτική αγωγή από γιατρό. Να θυμάστε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και δεν υπάρχει θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική.

Ακολουθούν κάποιες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας:

  • Αντηλιακά. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για την προστασία κατά το καρκίνου και επιπλέον οι κηλίδες της λεύκης δεν έχουν μελανίνη οπότε δεν μαυρίζουν και μπορούν να καούν δημιουργώντας ουλές.
  • Καλλυντικά. Make-up για την κάλυψη της διαφοράς στην απόχρωση.
  • Κρέμες με κορτικοστεροειδή.
  • Φωτοχημειοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία Α (επίσης γνωστή ως PUVA).
  • Στενού φάσματος υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) θεραπεία.

Κατά τη λήψη απόφασης για σχέδιο θεραπείας να είστε δύσπιστοι όσον αφορά σε γρήγορες λύσεις “θαύματα” που μπορεί να δείτε να διαφημίζονται. Να εργάζεστε πάντα με το γιατρό του παιδιού για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.

Αντιμετωπιζοντας τη Συναισθηματικη Επιδραση της Λευκης

Εάν το παιδί σας έχει λεύκη, ξέρετε ότι ακόμα κι αν δεν είναι επικίνδυνη για τη σωματική υγεία του, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Κάθε κατάσταση που κάνει τα παιδιά να φαίνονται διαφορετικά από τους συμμαθητές τους μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολο στην αντιμετώπιση, ειδικά κατά τη διάρκεια των προεφηβικών και εφηβικών χρόνων.

Μερικά παιδιά είναι φυσικά πιο ανθεκτικά και τα πάνε μια χαρά έναντι αυτών των προκλήσεων. Άλλα, όμως, χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια. Ως γονέας, μπορείτε να κάνετε πολλά για να οπλίσετε το παιδί σας με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Μην δίνετε έμφαση στη λεύκη ή μην ασκείται πίεση στο παιδί να την καλύψει. Θα πρέπει να νιώθει ότι η αγάπη και η αποδοχή σας είναι άνευ όρων.

  • Υπενθυμίστε στο παιδί σας όλα τα πράγματα στα οποία υπερέχει και πώς κανένα από αυτά δεν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος.
  • Διδάξτε στο παιδί σας να είναι άνετο να εξηγεί τι είναι η λεύκη σε άλλα παιδιά. Μόλις λυθεί το μυστήριο της λεύκης, τα περισσότερα παιδιά θα σταματήσουν να κοιτούν και να κάνουν ερωτήσεις.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λέει “ναι” σε προσκλήσεις για παιχνίδι, για πάρτι δίπλα στην πισίνα, για εκδρομές και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες θα μπορούσε να απορρίψει λόγω της λεύκης.
  • Προτρέψτε το παιδί σας να εργαστεί εθελοντικά. Είτε πρόκειται για μια τράπεζα τροφίμων, καταφύγιο ζώων, ή μια πολιτική αιτία, η προσφορά κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ισχυρά.

Τέλος, ζητήστε ηθική στήριξη, αν το παιδί σας το χρειάζεται. Ειδικά αν δείτε οποιαδήποτε σημάδια απόσυρσης, κατάθλιψης ή άγχους. Σύμβουλοι, θεραπευτές, και ομάδες υποστήριξης για τη λεύκη μπορούν να βοηθήσουν.