Τι είναι οι πανάδες;

Οι πανάδες είναι αθροίσεις πυκνής μελανίνης που είναι πιο συχνά εμφανείς σε άτομα με λευκή επιδερμίδα. Οι πανάδες δεν έχουν αυξημένο αριθμό κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα), αλλά αντί αυτού έχουν κύτταρα που υπέρ παράγουν κόκκους μελανίνης αλλάζοντας τον χρωματισμό του δέρματος.

Υπάρχουν πανάδες που είναι επίπεδες με ανοιχτό καφέ ή κόκκινο χρώμα οι οποίες σβήνουν με τη μείωση της έκθεσης στον ήλιο. Αυτές οι πανάδες είναι πιο συχνές σε άτομα με ανοιχτές χροιές επιδερμίδας, αν και εμφανίζονται και σε επιδερμίδες διαφόρων αποχρώσεων.

Η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή και την επιβάρυνση τους. Οι εφηλίδες είναι επίσης δυσχρωμίες σε ανοιχτόχρωμα δέρματα οι οποίες μπορεί να είναι χρώμα ανοιχτό καφέ ή καφέ ή μαύρες και οι οποίες συνήθως σβήνουν το χειμώνα.

Πως δημιουργούνται οι πανάδες;

Οι πανάδες είναι μικρές επίπεδες κυκλικές κηλίδες μελανίνης στο δέρμα σε ανθρώπους με λευκή επιδερμίδα. Οι κηλίδες αναπτύσσονται τυχαία στο δέρμα, ιδιαίτερα μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση στο ηλιακό φως. Μπορούν να διαφέρουν στο χρώμα – μπορεί να είναι κίτρινες, καφέ, ανοιχτό καφέ, γκρι ή μαύρες. Είναι συνήθως πιο σκούρες το καλοκαίρι. Η εμφάνιση τους σε άνδρες είναι σχετικά σπάνια.

Αιτίες των πανάδων:
Ορισμένες συνηθισμένες αιτίες των πανάδων είναι:

  • Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο είναι ένα από τα κύρια αιτία της ανάπτυξης πανάδων.
  • Η βασική αιτία των πανάδων είναι μερικά ειδικά κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη.
  • Οι πανάδες επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες επίσης.
  • Ορμονικές ανωμαλίες, που προκαλούνται από λήψη αντισυλληπτικών και εγκυμοσύνες, μπορεί να προκαλέσουν την δημιουργία πανάδων καθώς τα οιστρογόνα υπέρ διεγείρουν τα κύτταρα της χρωστικής προκαλώντας την υπερπαραγωγή χρώματος με την έκθεση στον ήλιο.
  • Με την αποτρίχωση προσώπου όταν δεν ακολουθείται από χρήση αντηλιακής προστασίας
  • Το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι άλλη μία βασική αιτία για πανάδες. Υπάρχει λιγότερη συνολική μελανίνη στο ανοιχτόχρωμο δέρμα να απορροφά το υπεριώδες φως, ως εκ τούτου, τα χρωστικά κύτταρα παράγουν μελανίνη σε αυξημένο ρυθμό.

Θεραπεία πανάδων

Κατά κύριο λόγο η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο κατά των πανάδων. Σε καταστάσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να ακολουθηθεί η χρήση λοσιόν με υψηλό αντηλιακό δείκτη SPF.

Παρόλα αυτά εάν εμφανιστούν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας όπως:

  • Λευκαντικές Κρέμες: Η χρήση της υδροκινόνης και του κοζικού οξέος είναι μία από τις ευεργετικές θεραπείες για τις πανάδες. Μπορούν να συμβάλουν στον αποχρωματισμό των πανάδων εάν υπάρχει συνέπεια στην θεραπεία.
  • Κρυοθεραπεία: Η ελαφριά ψύξη με υγρό άζωτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πανάδων. Αποτελεί σήμερα μια σχετικά ξεπερασμένη τεχνική.
  • Ιατρικά peelings: Η χημική απολέπιση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση γεροντικών κηλίδων, πανάδων, δυσχρωμιών, ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Σε γενικές γραμμές βοηθάει να γίνει το δέρμα λείο και σφριγηλό και επίσης βοηθάει στη σταδιακή θεραπεία των πανάδων.
  • Θεραπεία με εξειδικευμένα Lasers: Η εξάλειψη των πανάδων επιτυγχάνεται εύκολα με λέιζερ. Το λέιζερ Alma Q είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές στην βελτίωση έως εξάλειψη των πανάδων και άλλων δυσχρωμιών.