Βρεφική ακμή | Dermadvance

Βρεφική ακμή

Βρεφική Ακμή –  Τοξικό Ερύθημα Νεογνών

Το τοξικό ερύθημα νεογνών είναι ένα κοινό δερματικό εξάνθημα που επηρεάζει τα υγιή νεογνά. Δεν είναι σοβαρό, δεν προκαλεί στο μωρό οποιαδήποτε ζημιά και υποχωρεί χωρίς καμία θεραπεία.

Τι είναι η βρεφική ακμή;

Το τοξικό ερύθημα νεογνών γνωστό ως βρεφική ακμή είναι κοινό ακίνδυνο δερματικό εξάνθημα που επηρεάζει υγιή νεογέννητα μωρά.

Τι προκαλεί τη βρεφική ακμή;

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Δεν οφείλεται σε λοίμωξη, παρόλο που φλύκταινες με πύον είναι συχνά παρούσες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, μία από αυτές είναι ότι πρόκειται για κανονική ή φλεγμονώδης απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε βρέφη. Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αλλεργική αντίδραση. Επίσης, δεν σχετίζεται με το αν το μωρό θηλάζει ή όχι.

Πόσο συχνή είναι η βρεφική ακμή;

Είναι πολύ συχνή. Μεταξύ 3 έως 7 στα 10 μωρά την αναπτύσσουν. Φαίνεται να είναι πιο κοινή σε βρέφη που γεννήθηκαν τελειόμηνα (μεταξύ 37 και 40 εβδομάδων κύησης) σε σύγκριση με τα πρόωρα μωρά.

Ποια μωρά παρουσιάζουν βρεφική ακμή;

Παρουσιάζεται σε μωρά ηλικίας μεταξύ 3 και 14 ημερών. Το εξάνθημα μπορεί να συμβεί κατά τις πρώτες 48 ώρες της ζωής τους, αλλά 9 στις 10 περιπτώσεις σε μωρά άνω των 2 ημερών. Φαίνεται να είναι πιο κοινή σε άρρενα βρέφη. Είναι πιο συχνή στα μωρά που είναι βαρύτερα κατά τη γέννηση και σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη ή με μικτή διατροφή.

Τι όψη έχει η βρεφική ακμή;

Η βρεφική ακμή είναι κόκκινες κηλίδες, που επηρεάζουν κυρίως το πρόσωπο και το σώμα (κορμό). Μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια και τα πόδια, αλλά είναι σπάνια στις παλάμες ή τα πέλματα.

Μικρές κηλίδες που ονομάζεται βλατίδες είναι κοινές. Μερικές φορές θα υπάρξουν φλύκταινες γεμάτες πύον ή υγρό. Μπορεί να υπάρχουν πολλές ή πολύ λίγες κηλίδες που ποικίλουν σε μέγεθος. Το εξάνθημα μπορεί να είναι προσωρινό και άλλοτε μεμονωμένες κηλίδες μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες.

Το μωρό φαίνεται καλά και το εξάνθημα δεν φαίνεται να προκαλεί καμία ενόχληση.

Ποια είναι η θεραπεία για τη βρεφική ακμή;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη βρεφική ακμή. Το εξάνθημα σταθεροποιείται εντελώς χωρίς καμία θεραπεία.

Τι μπορώ να κάνω;

Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο του μωρού, τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα που αφυδατώνεται εύκολα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να πειράξετε οποιαδήποτε κηλίδα με πύον γιατί μια δερματική λοίμωξη είναι πιο πιθανό να συμβεί. Κρέμες και λοσιόν δεν απαιτούνται για το εξάνθημα. Εξασφαλίστε ότι τα προϊόντα περιποίησης του μωρού σας είναι χωρίς άρωμα και έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε βρέφη.

Ποια είναι η διάρκεια της βρεφικής ακμής;

Τυπικά, το εξάνθημα διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, έχει φύγει εντελώς μέσα σε δύο εβδομάδες. Πολύ σπάνια το εξάνθημα μπορεί να επιστρέψει (επαναληφθεί). Αυτό μπορεί να συμβεί έως την ηλικία των 6 εβδομάδων. Συνήθως οι υποτροπές είναι ήπιες.

Dermadvance | Προσφορές Dermadvance | Προσφορές Dermadvance | Προσφορές

CLOSE
CLOSE